Az Európai Bizottság az Európai Unió Bírósága elé idézte Lengyelországot, mert véleménye szerint Varsó megsértette az uniós jogot a lengyel alkotmánybíróság és ítélkezési gyakorlata által – tájékoztatott a brüsszeli testület szerdán.

Az Európai Bizottság 2021 decemberében indított kötelezettségszegési eljárást Lengyelország ellen, mert úgy ítélte meg: komoly aggályok vetődtek fel a lengyel alkotmánybírósággal és ítélkezési gyakorlatával kapcsolatban.

A lengyel alkotmánybíróság a 2021 júliusában és októberében hozott határozataiban úgy ítélte meg, hogy az uniós szerződések rendelkezései összeegyeztethetetlenek a lengyel alkotmánnyal, és megkérdőjelezte az uniós jog elsőbbségét.

Az Európai Bizottság véleménye szerint a lengyel alkotmánybíróság ezen intézkedéseivel megsértette az uniós jog autonómiájának, elsőbbségének, tényleges érvényesülésének és egységes alkalmazásának általános elveit, valamint az uniós bíróság ítéleteinek kötelező érvényét.

A brüsszeli testület úgy ítélte meg, hogy a lengyel alkotmánybíróság már nem felel meg a törvény által korábban létrehozott független és pártatlan bíróság követelményeinek. Ennek oka egyebek mellett 2015 decemberében három bíró kinevezési eljárása során, és az elnök 2016. decemberi megválasztásában is tapasztalt szabálytalanságokban mutatkozott meg.

Emlékeztetettek: az uniós bizottság tavaly júliusban megküldött levelére reagálva Lengyelország elutasította a testület érvelését, és nem adott választ a felvázolt aggályokra. “Ez indokolta, hogy a testület az Európai Unió Bírósága elé idézte Lengyelországot” – tette hozzá közleményében az Európai Bizottság.