A Pesti Központi Kerületi Bíróság elsőfokon hivatali visszaélés bűntette miatt 1 év – 2 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélt egy volt fellebbviteli főügyészt.

Az ítélet szerint a terhelt azzal a magatartásával, hogy az egyik büntetőeljárással összefüggő, neki átadott bizonyítékot nem megfelelően kezelte, nem bocsátotta a nyomozó hatóság rendelkezésére, azt magánál, a szekrényében tárolta és erről nem tájékoztatta a Legfőbb Ügyészséget, ezáltal lehetetlenné tette a bizonyítéknak a nyomozást folytató hatóság általi értékelését, megszegte a rá, mint ügyészre vonatkozó hivatali kötelezettségét. Továbbá hivatalos személyként felvilágosítást adott egy folyamatban lévő büntetőügyben egy olyan személy részére, aki ezen tájékoztatásra nem volt jogosult.

A bíróság a vádlott tagadásával szemben, a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján arra a megállapításra jutott, hogy a terhelt elkövette a hivatali visszaélés bűntettét.

A büntetés kiszabása során a bíróság súlyosító körülményként vette figyelembe a bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyát, illetve azt, hogy a vádlott a cselekményét az ügyészség magas szintű vezető ügyészeként követte el. Enyhítő körülményként értékelte a bíróság az időmúlást.

Az ítélet nem jogerős.