Az elhúzódó háború és az elhibázott szankciók egész Európában sújtják a gazdaságot, energiaválságot és inflációt okoznak. A kormány célul tűzte ki, hogy a családok, a teljes foglalkoztatottság és a nyugdíjasok megvédése, valamint a recesszió kivédése érdekében az év végére egy számjegyűre csökkenti az inflációt – hívta fel a figyelmet hétfőn kiadott közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

“Már 20 intézkedésről született döntés a drágulás megfékezése érdekében, az inflációellenes lépések – többek közt az élelmiszerárstop és a kamatstop” – működnek, az infláció tetőzött és lassú csökkenésnek indult – ismételte meg a GFM.

A kormány azonban folyamatosan keresi azokat az eszközöket, amelyekkel tovább csökkenthető az infláció. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium így támogatta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökének versenypártolási javaslatát, amely egy online árfigyelő adatbázis létrehozására irányult.

A megfelelő jogi környezet megteremtése, az adatbázis mielőbbi létrehozása, és működése érdekében hétfőn egy közös munkacsoport alakult, melynek a kormányt érintő feladatait a GFM gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelő államtitkára koordinálja

– jelentette be a minisztérium.

A nemzetközi (például görög, román) tapasztalatok rávilágítottak, hogy

a növekvő ártranszparencia, a fogyasztói árak összehasonlíthatósága fokozza a versenyt, ami hosszú távon is mérséklő hatással lehet az árakra, illetve erősítheti a vásárlói tudatosságot.

Ezt figyelembe véve a munkacsoport és az online árfigyelő szolgáltatás célja, hogy

a lakosság számára elérhetővé váljon egy olyan adatbázis, mely lehetővé teszi a fogyasztói árak alakulásának átlátható módon történő összehasonlítását, valamint megakadályozza a túlárazást, egyúttal jelentősen fokozza a piaci versenyt a hazai kiskereskedelmi szektorban.

Az árfigyelés a tervek szerint első körben a kiskereskedelmi szektorban megjelenő élelmiszer-típusokra fog összpontosítani. “A felek közös célja, hogy lehetőleg az év második negyedévének végére működjön az elektronikus árfigyelő-rendszer, amellyel újabb elemmel bővülhet a kormány infláció elleni 20 elemből álló intézkedéscsomagja” – olvasható a GFM közleményében.