Újabb törvénycsomagot nyújtott be a cselekvő fogyasztóvédelem érdekében a kormány kedd este. A javaslat a békéltető testületek hatékonyságának növelését segíti elő, hogy a fogyasztói jogviták bírósági eljáráson kívüli rendezésére még egyszerűbb, még gyorsabb és még elérhetőbb fórum álljon rendelkezésre – közölte az Igazságügyi Minisztérium. 

A felgyorsult technológiai fejlődés, a digitalizáció és a piaci változások okozta kihívások korában hatékony és gyors segítséggel, valamint biztos intézményrendszerrel szükséges garantálni a fogyasztók jogainak érvényesülését – hangsúlyozza a közlemény.

Erre tekintettel

a csomag főbb elemei: a békéltető testületek regionális illetékességének megállapítása, a békéltető testületi elnökök és tagok kiválasztási szabályainak felülvizsgálata és az online meghallgatás bevezetése.

A békéltető testületek szakmaiságának erősítése és hatékonyságának növelése érdekében a testületek regionális illetékességgel működnének a módosítást követően, amely a fogyasztók számára az ügyintézési helyek bővülését jelenti.

Haladva a digitális kor nyújtotta előnyökkel az új szabályok alapján alapvetően online módon kerülne majd sor a békéltető testületi eljárások lefolytatására, a fogyasztóknak ugyanakkor lehetősége lesz kérni a személyes meghallgatást is.

A parlament előtt lévő csomag sok magyar ember, család és vásárló életét könnyíti majd meg, ha valamilyen fogyasztói problémával kerülnek szembe – hangsúlyozza a közlemény.