Egy építkezés során nagyon sokféle építőanyagot használunk. Ha a faanyagokat tekintjük, a szerkezeti anyagokon, gerendákon, deszkákon kívül burkolóanyagokra, például OSB lapra is szükség lehet. Az OSB lapokat különböző vastagságban gyártják, amelyeket más-más célra lehet felhasználni. (X)

A Káplár fatelepen az OSB lapok sokféle vastagságban elérhetőek, akár normál, akár nútféderes kivitelt keresel. A cég a fa burkolóanyagok mellett fenyő fűrészáru, gyalult termékek, tetőfedő anyagok és az építkezéshez használt egyéb anyagok széles választékát forgalmazza. 

Mikor van szükség vékonyabb OSB lapra?

Az OSB lap 6 mm-es, 8 mm-es, 10 mm-es vastagságú változatai rugalmas anyagok. Ezeket fal- és mennyezetburkolatként, álmennyezetként, szarufák alá, a tető síkjába történő beépítésre is alkalmazhatod. 

A könnyűszerkezetes házak építése során gyakran használt építőanyag. A 10 mm-es vastagság már lehetővé teszi, hogy zsaluzáshoz, illetve kinti burkoláshoz is felhasználd. 

Mire használhatod a közepes vastagságú OSB lapot?

Az OSB lap alkalmazása során figyelembe kell venni azt a tulajdonságát, hogy a vastagság növekedésével egyre masszívabb terméket kapunk, viszont egyre kevésbé lesz rugalmas. A 15mm-es OSB lapok már annyira masszívak, hogy nemcsak burkolhatsz velük, hanem válaszfalként is megállják a helyüket. 

Ezen kívül készíthetsz belőlük ládákat, csomagolásokat is. A 18 és 22 mm-es lapok teherbírásuk alapján állványpadlózatként, melegburkolatok alatti vakpadlóként vagy lépésálló felületként is funkcionálhatnak. Akár tartós zsaluzatot is csinálhatsz belőlük. 

Az extra vastag, 30 és 40 mm-es OSB lap felhasználása

Ezek az extra erős OSB lapok kifejezetten nagy teherbírású anyagok, amelyek ritkább alátámasztással is megtartják stabilitásukat. Így alkalmasak bitumenes zsindely alá tetőhéjaljzatnak. 

Ide azért van szükség a erre a vastagságra, mert nagy terhelésnek van kitéve az anyag. Ugyanakkor egyenes felületet kell biztosítani a zsindely felrakásához, ezért szükséges a strapabíróbb, vastagabb méret alkalmazása.

Masszivitását járófelületek, dobogók, színpadborítások készítése során is kiaknázzák, hiszen a 30 és 40mm-es lap – nagy teherbírása révén – már erre is tökéletesen megfelel. 

Normál vagy nútféderes kivitelt választod?

A kereskedelmi forgalomban normál kivitelű és nútféderes OSB lap kapható. Alapvetően mindkét típus alkalmas lehet ugyanarra a célra, ha a felhasználásnak megfelelő vastagságú terméket választod. 

A normál és a nútféderes termék alapvető különbsége, hogy ez utóbbi olyan kialakítású, hogy résmentesen illeszthetők egymáshoz a lapok. A nútféderes OSB lap kisebb táblaméretben készül, így praktikusabban használható, könnyebben szállítható, viszont nem készül belőle minden méretvastagság. Tehát a választás során ezeket a szempontokat is érdemes figyelembe venned.

Az OSB lap népszerűségét annak köszönheti, hogy sok célra felhasználható, és kedvező árfekvésű anyag.