Az okostelefonok piacának mára már számos résztvevője van. Vannak közöttük olyanok, akik csak a prémium kategóriában vannak jelen. Mások jól érzik magukat a középkategóriában. És vannak olyan mobiltelefont gyártó cégek is, akik lefedik a teljes palettát a belépőszintű telefonoktól kezdve egészen a csúcskategóriásokig. (X)

Nézzünk meg egy ilyen gyártót, és lássuk, milyen kompromisszumokkal jár a termékpiramis aljáról vagy tetejéről való választás.

Egy okostelefon gyártónak mindenkit ki kell kiszolgálnia?

A rövid válasz talán az, hogy nem, nem kell. De ha ki tudja, akkor miért is ne tenné?

Még jó, hogy vannak olyan gyártók, akik próbálják teljesen lefedni a piacot. Ott vannak például a kiváló Xiaomi okostelefonok! A kínálatot végignézve megtalálhatjuk a belépőszintű (egyben olcsó) készülékeket és azokat is, melyek a legmodernebb hardverekkel és innovatív megoldások tömkelegével vannak tele. Ha valaki megbízik egy gyártóban, mert jók a tapasztalatai, akkor így akár az egész családnak megfelelő készüléket választhat.

Ha mindenki csak a legmagasabb árú csúcskészülékeket gyártaná, mint például az Apple, akkor mit tudna megvásárolni az, akinek nincs szüksége ilyen telefonra? A Xiaomi mobiljai számukra is alternatívát jelentenek.

Miért nincs minden készülékben 3,5 mm-es jack csatlakozó?

Pár éve, amikor elkezdték elhagyni a legújabb készülékekből ezt a csatlakozót, akkor nagy volt a felháborodás. Sokan nem értették, hogy miért történik ez, és miért zavarja a gyártókat ennyire ez a csatlakozási lehetőség. Hiszen nincs mindenkinek vezeték nélküli fülhallgatója.

Ma már szinte mindenkinek Bluetooth kapcsolatos headsete van, amihez könnyű hozzászokni, hiszen igazi szabadságot nyújt számunkra. És emiatt az új darabokból hiányzik ez a csatlakozási lehetőség. Ezzel helyet spórolnak a készülékekben, hiszen egy mára már szinte feleslegessé vált csatlakozóval kevesebbet kell beleépíteniük. Ezzel pedig akár milliméterekkel is csökkenhet az okostelefonok vastagsága.

Ugyanakkor a belépőszintű darabok a mai napig rendelkeznek ezzel a csatlakozóval, ezért ha ez szempont számunkra, megéri közülük válogatni. Mivel ezeknél a típusoknál nem annyira fontos a telefon vastagsága, így simán belefér.

És mi a helyzet a 200 megapixeles kamerával?

Nyilván nem a fent említett alap okostelefonban, de például a csúcskészüléknek számító Xiaomi 12T Pro 5G-ben már megtalálható a 200 megás kamera is. Ellenben itt már a fenti okok miatt nincs jack csatlakozónk, de valljuk be, hogy nem mindenkinek hiányzik belőle.

Ebben a kategóriában már sokkal fontosabb, hogy egy olyan kamerát kapjunk, amivel nagyszerű képeket tudunk készíteni, legyen szó akár éjjeli, akár nappali fotózásról. A 4K-s videók is nagyszerűek, így nem fogjuk azt érezni, hogy túl kevéssel kell beérnünk. Azon kívül persze, hogy nem tudjuk csatlakoztatni a régi, vezetékes fülhallgatónkat.