Hosszú távon racionális létszámgazdálkodással, belső munkaszervezéssel tartható fenn, hogy minden bíróság megfelelő időn belül bírálja el az ügyeket, azok sehol ne húzódjanak el – jelentette ki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöki kabinetjének vezetője csütörtökön Kecskeméten.

Tóth Áron László a Kecskeméti Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón elmondta:

összességében kevesebb ügy érkezik a bíróságokra, de nő a nehezebb megítélésű, bonyolultabb ügyek száma.

Kiemelte, arra kell törekedni, hogy a kevesebb ügy miatt felszabaduló kapacitást megfelelően csoportosítsák át a nehezebb ügyekre.

“A két évnél és annál hosszabb ideig elhúzódó ügyekre kell koncentrálni” – hangsúlyozta, megjegyezve: az öt éven túli ügyek ritkának számítanak, országosan 400-500-ra tehető a számuk.

Hozzátette, az OBH létszámgazdálkodási kabinetje éppen azt vizsgálja, hogy a megüresedett álláshelyeket be kell-e tölteni az adott helyen vagy inkább máshol lenne ezekre szükség. “Hosszú távon csak így lehet fenntartani, hogy minden bíróság megfelelő időszerűséggel működjön” – fogalmazott.

A kabinetvezető elmondta: a Kecskeméti Törvényszék illetékességi területén viszonylag sok a nehéz megítélésű büntetőügy. Az új, elsősorban gazdasági típusú bűncselekmények itt jelennek meg először, de az itt dolgozó büntető bírák emellett is nagyon jól teljesítenek.

Tájékoztatása szerint a Kecskeméti Törvényszéken több ügy fejeződött be, mint amennyi érkezett, vagyis csökkent az ügyhátralék, ez a tendencia már 2020 óta megfigyelhető.

Egyre gyorsul az ítélkezés, de így is tavaly nagyjából 1 millió 150 ezer ügy érkezett a magyar bíróságokra – ismertette.

Kitért arra,

egy 2020 nyarán indult átfogó programnak köszönhetően országosan 43 százalékkal csökkent a két évnél hosszabb ideig tartó perek száma,

ez a mutató a Kecskeméti Törvényszéken 45 százalékos.

Tóth Áron közölte: a Kecskeméti Törvényszék esetében az országos átlagnál minden ügyszakban magasabb a jogerőre emelkedés aránya.

A kabinetvezető szólt arról is, hogy tavaly 1807 távmeghallgatást tartottak a vármegye bíróságain. Ezt költséghatékonysági és biztonságkockázati szempontból is fontos lehetőségnek nevezte.

Husek Dániel, a Kecskeméti Törvényszék elnöke elmondta: járásbírósági szinten 50 százalékra csökkent az elhúzódó ügyek száma, míg törvényszéki civilisztikai ügyszakban közel harmadára.

Szólt arról is, hogy

két éve jelentős az embercsempészéssel kapcsolatos ügyek száma a Kecskeméti Törvényszéken, az idén már több mint 400-ra tehető.