Az Országgyűlés kedden elfogadta a 2024-es adóeljárási szabályokat, melyek fókuszában a családi adórendszer védelme, a munkát és a gazdaságot terhelő adók alacsonyan tartása, az egyszerűsítés, a dereguláció és a gazdaság fehérítése áll. Egyebek között kiterjesztik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának kedvezményeit, csökkentik az adminisztrációt és egyszerűsítik a gépjárműadó szabályait.

A jövő évi adótörvényeket az Országgyűlés 136 igen és 49 nem szavazattal fogadta el.

“Európa-szerte nehéz gazdasági körülményeket okozott a háború és a szankciós energiaválság, amely Magyarországon is érezteti a hatását; a nehéz helyzet ellenére is a kormány egyes területeken további adókönnyítést és adócsökkentést hajt végre a jövő évben a kedden elfogadott adótörvények alapján” – közölte a Pénzügyminisztérium (PM).

A közlemény szerint Magyarország évek óta kockáztatta a kötelezettségszegési eljárást azzal, hogy az uniós szintnél alacsonyabban határozta meg a jövedéki adó szintjét. Brüsszel azonban úgy döntött, hogy a benzin és a gázolaj jövedéki adóját hazánknak jövőre meg kell emelnie. “2024-től teljesíteni kell az uniós előírást, ezért a jövedéki adó szintjét jövőre az uniós minimumszinthez igazítjuk – írta a PM.

A légitársaságok esetében az üzemanyagok nem esnek jövedéki adókötelezettség alá, így a légiközlekedés közteherviselésének szintje rendkívül alacsony. Ezért – hasonlóan a többi uniós országhoz – a légitársaságok hozzájárulása zöld adóként Magyarországon is fennmarad, kedvezményt biztosítva ugyanakkor a kevésbé szennyező repülőgépeknek.

A kormány jövőre is folytatja a gazdaság fehérítését: míg 2010-ben 22,3 százalék volt az áfacsalás mértéke, mára ez 5,1 százalékra csökkent, így Magyarország érte el az Európai Unió tagállamai közül a legjobb eredményt az áfacsalás elleni küzdelemben. “Ezzel nyernek a tisztességesen működő vállalkozások, nyer a gazdaság és a költségvetés is” – írták.

“A most elfogadott adótörvények megfelelő alapot adnak a jövő évi költségvetéshez, amellyel a kormány megvédi a családbarát adórendszert, megőrzi Európa egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadóját, a családi adókedvezményt, a négygyermekesek, a 30 év alatti anyák és a 25 éven aluliak adómentességét, emellett továbbra is garantálja az alapvető élelmiszerek kedvezményes áfakulcsát. A családpolitikai kiadások és a családi adókedvezmények együttes összege így jövőre meghaladja a 3300 milliárd forintot” – közölte a PM.