Két új, szabadalmi kutatási szolgáltatással bővítette hatósági eljárásait a Visegrádi Szabadalmi Intézet (VSZI), amelyekkel az innovációs ökoszisztéma szereplői – különösen egyéni feltalálók, KKV-k, kutatóintézetek – jutányosan és gyorsan megbízható információkat szerezhetnek találmányuk újdonsága, illetve szabadalmi szempontok szerinti értékelése tekintetében.

Magyar kezdeményezésre indult el 2016-ban a Visegrádi Szabadalmi Intézet, amely megalapítása óta arra törekszik, hogy kedvező feltételeket teremtsen a négy visegrádi ország (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) azon vállalkozásai és feltalálói számára, akik a világ 157 országára kiterjedő szabadalmi együttműködési megállapodás rendszerét (PCT) igénybe veszik.

Az októberben elindított két új szolgáltatás, az Újdonságkutatás és a Szabadalmazhatósági Véleménnyel Kiegészített Újdonságkutatás (összefoglaló néven: Globális Szabadalmi Kutatási Szolgáltatások) szakértő választ ad egy találmány vagy technikai megoldás újdonsága és szabadalmazhatósága kapcsán.

A kutatást a PCT eljárásokban gyakorlott szabadalmi elbírálók végzik azon adatbázisok felhasználásával, amelyeket a PCT hatósági feladatok ellátása során használnak.

„A VSZI célja, hogy az új szolgáltatásokkal tovább segítse a bejelentőket a nemzetközi szabadalmi rendszer hatékonyabb igénybevételében és támogassa a megalapozottabb oltalomszerzési döntéshozatalt. Ezzel is alapvetően a V4-ek nemzeti innovációs szereplőit és ökoszisztémáit támogatjuk, ugyanakkor az új szolgáltatások nemcsak a visegrádi szerződő államok és a szomszédos országok állampolgárai és jogi személyei számára elérhetőek, hanem azokat származási országtól függetlenül bárki igénybe veheti

– emelte ki Stadler Johanna, a Visegrádi Szabadalmi Intézet igazgatója.

Az új, angol nyelven igénybe vehető szolgáltatások kedvező, 800, illetve 950 eurós áron érhetők el és rendkívül gyorsan, legfeljebb négy hét alatt adnak releváns információkat, amelyeknek segítik a szabadalmakkal kapcsolatos döntéseket. További segítség, hogy nincsenek bonyolult alaki követelmények a találmányok ismertetésével kapcsolatban.

„A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál célunk, hogy régiónkból minél több innovatív vállalkozás tudjon külföldön is szabadalmat szerezni. Ebben a Visegrádi Szabadalmi Intézetre olyan partnerként tekintünk, amely a magyar szabadalmi bejelentők támogatása mellett szolgálja régiónk összetartozását, egymás jobb megértését, és lehetővé teszi azt is, hogy a V4-ek szabadalmi bejelentői könnyebben tudjanak érvényesülni a nemzetközi piacokon. Mindez jól reagál a kormány Neumann János Programban lefektetett célkitűzésére, amely a vállalkozások, egyetemek, kutatóhálózatok iparjogvédelmi aktivitását kívánja fokozni – hangsúlyozta Farkas Szabolcs, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke.

Az új szolgáltatások semmilyen formában nem veszélyeztetik a szabadalom megszerzését, mivel a találmány, annak műszaki megoldása, vagy az eljárás titokban marad. Amennyiben pedig a kapott eredmények alapján az ügyfél szabadalmi bejelentést tesz, a kapott információkkal rugalmasan alakíthatják bejelentésüket.

A Visegrádi Szabadalmi Intézet jelenlegi szolgáltatásaival kapcsolatos információk ITT érhetők el