Váry Albert egykori budapesti királyi főügyész, koronaügyész helyettes halálának 70. évfordulóján hivatali utódja, Ibolya Tibor legfőbb ügyész helyettes a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség munkatársaival csendes koszorúzás keretében tisztelgett a Váry Albert élete és munkássága előtt.

Az ügyészi szervezet az idén megemlékezik Váry Albert egykori budapesti királyi főügyész, koronaügyész helyettes halálának 70. évfordulójáról.

Főhajtás Váry Albert sírjánál – Forrás: Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség

A több évtizeden át ügyészként tevékenykedő Váry Albert a XX. század elején, olyan korban lett jogász, amikor Magyarország a jogalkotásban, az igazságügyi szervezet kialakításában és működésében Európa élmezőnyébe tartozott. A Bács-Kiskun vármegyei Csengődöt mindvégig otthonának tekintő ügyész pályáját alügyészként Nagyváradon kezdte, Budapesten folytatta királyi ügyészként, budapesti királyi főügyészként, koronaügyész helyettesként. Hosszú pályafutása során ezután az Igazságügyi Minisztériumban tevékenykedett, három ciklust országgyűlési képviselőként töltött.

Váry Albert koronaügyész helyettes – Forrás: MTAK

Tevékenységét a jog tisztelete, követése és a humánum hatotta át. Ügyészként az esküdtbíráskodás hatálya alá tartozó, legsúlyosabb bűnügyekben és a sajtó büntetőjog területén dolgozott.

Hitvallása szerint az ügyész hivatása „kemény és magasztos” kötelesség.

Eszerint járt el a proletárdiktatúra alatti vörösterror elkövetőivel szemben, tiszteletben tartva a fogvatartottak jogszabályok szerinti jogait.

Váry Albert nyughelye – Forrás: Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség

A történelem viharai az 50-es évek elején Csengődre száműzték, ott hunyt el és ott nyugszik a családi sírboltban.