Mi a különbség a távmunkavégzés, illetve a home office-ban végzett munka között? Van egyáltalán különbség? Az alábbi rövid cikkben erre keresi a választ Török Barbara LL.M., a Maráczi, Fellegi és Társai Ügyvédi Iroda ügyvéde.

A COVID-járvány óta egyre több cégnél lehetőség, a munkavállalók részéről pedig elvárás a home office-ban való munkavégzés.

A Munka Törvénykönyve (Mt.) a home office kifejezést nem ismeri, nem használja, azonban a távmunkavégzést igen. 2022. június 1-jét megelőzően a távmunkavégzés és a home office nem ugyanazt jelentették. Ezt követően azonban a távmunkavégzés szabályai megváltoztak: immáron lehetőség van részbeni távmunkavégzésre is, ezenkívül már nem feltétel, hogy a távmunkát számítástechnikai eszközzel végezzék. Az azonban továbbra is kötelező maradt, hogy a távmunkában történő foglalkoztatásban a munkáltatónak és a munkavállalónak munkaszerződésben kell megállapodniuk. Távmunkavégzés esetén továbbá a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen történő munkavégzésről van szó, amely lehet akár a munkavállaló otthona is, de lehet más hely is.

A home office jelentése mindezekkel szemben csupán annyit jelent, hogy otthoni munkavégzés.

A távmunkavégzés szabályainak a módosításával tehát a távmunka fogalma immáron erősen közelít a home office jogszabályban nem rendezett, gyakorlatban kialakított fogalmához.

Fontos kiemelni, hogy akár távmunkáról, akár „csak” home office-ban végzett munkáról van szó, érdemes bizonyos részletkérdéseket szabályzatban rögzíteni. Emellett a munkáltatónak az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeire vonatkozó munkavédelmi szabályokra is fokozott figyelemmel kell lennie.

Az alábbi táblázat összehasonlítja a távmunkavégzés korábbi és jelenlegi fogalmát, valamint a távmunkavégzésre vonatkozó korábbi és jelenlegi szabályokat, valamint a home office fogalmát:

Török Barbara LL.M., a Maráczi, Fellegi és Társai Ügyvédi Iroda szakértője (ügyvéd, partner, európai üzleti szakjogász):