Le Minh Tri legfőbb ügyész meghívására – a vietnámi legfőbb ügyész 2019. áprilisi magyarországi látogatása viszonzásaként – Polt Péter legfőbb ügyész 2023. október 31. és november 5-e között hivatalos látogatást tett Vietnámban. Polt Péter és Le Minh Tri a tárgyalásuk keretében a két ország ügyészsége közötti együttműködési megállapodás kiegészítő jegyzőkönyvét írták alá. Polt Pétert Vietnám elnöke, Vo Van Thuong is fogadta, aki fontos lépésként értékelte a vietnámi ügyészek magyarországi továbbképzését.

A magyar és a vietnámi legfőbb ügyész 2010. június 29. napján, Budapesten, kétoldalú megállapodást kötött – többek között – a szakmai tapasztalatok megosztásáról, továbbá arról is, hogy az együttműködést kiterjesztik az ügyészek bűnüldözési ismereteinek javítását szolgáló továbbképzésekre.

A vietnámi legfőbb ügyész 2019. áprilisi budapesti tárgyalása során a felek a továbbképzés részleteiről írtak alá kiegészítő jegyzőkönyvet.

Ennek alapján a 2020/2021-es, valamint a 2021/2022-es tanévben 10-10 vietnámi ügyész számára nyílt lehetőség magyarországi jogi posztgraduális képzésben való részvételre.

A kétszemeszteres angol nyelvű továbbképzés – melynek intézményi hátterét a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának Deák Ferenc Intézete biztosította – a kiberbűnözés, a korrupció és pénzmosás elleni ismeretekre, ezen belül is az adott bűncselekmények felderítésére és megítélésére összpontosított.

A Legfőbb Ügyészség – a tudományos és kutatóintézetén, az Országos Kriminológiai Intézeten keresztül – jelentős szakmai segítséget nyújtott a képzéshez. A tanterv kidolgozása mellett, a magyar ügyészek és kutatók folyamatos oktatói tevékenységet is elláttak.

A tapasztalatok a képzés egyértelmű sikerességét igazolták. Erre is figyelemmel a magyar és a vietnámi legfőbb ügyész 2023. november 1-jén az együttműködési megállapodás újabb kiegészítő jegyzőkönyvét írták alá. Ennek nyomán a következő két tanévben további vietnámi ügyész kollégáknak nyílik lehetősége a képzésben való részvételre.

Polt Pétert november 2-án Vietnám elnöke, Vo Van Thuong is fogadta, aki külön kiemelte a két nép barátságát, emlékeztetett arra, hogy immár öt éve, hogy stratégiai partnerségi szintre emelkedtek a magyar-vietnámi kapcsolatok, méltatta az ügyészségeik – dr. Polt Péter által is eredményesnek értékelt – együttműködését, valamint hangsúlyozta, hogy nagyon fontosnak tartja a vietnámi ügyészek magyarországi továbbképzését.