A nagy elődök megalapozták a magyar jogászság függetlenségét és elhivatottságát – hangsúlyozta a területfejlesztési miniszter a Tapolcai Járásbíróságon. Navracsics Tibor Győrffy János, a Tapolcai Királyi Járásbíróság első elnök-járásbírája tiszteletére elhelyezett emléktábla avatásán azt hangsúlyozta, a modern polgári társadalom, a független igazságszolgáltatás és a jogszolgáltatási rendszer kiépülése több mint egy évszázados hagyományra tekint vissza Magyarországon.

Mint mondta, nem csupán Győrffy Jánosra, a Tapolcai Járásbíróság alapítójára, első személyiségére emlékeznek, hanem mindazokra a bírákra, akik a magyar jogászság függetlenségét, elhivatottságát biztosították az elmúlt 150 esztendőben.
Forrás: kormany.hu
Győrffy János szakmaszerűsége jól mutatja, hogy Magyarországon a jogászképzés már a 19. században is magas színvonalú volt. A 19. század második felében országszerte létrejött a független igazságszolgáltatás. A Tapolcai Járásbíróság megalapítójaként Győrffy János is hozzájárult ahhoz, hogy “150 évvel később ne csupán egy épület létezzen itt, hanem egy olyan szakmai műhely, ami lehetővé teszi azt, hogy magas színvonalú bíráskodás működhessen”.
Némethné Szent-Gály Edit a Veszprémi Törvényszék elnöke, Megyeri-Pálffy Zoltán egyetemi adjunktus, Rompos Alida a Tapolcai Járásbíróság elnöke, Hangodi László történész, főmúzeológus, a kötet szerzője. A közönség soraiban Navracsics Tibor miniszter, országgyűlési képviselő, kezében a frissen megjelent helytörténeti kiadvánnyal. – Forrás: kormany.hu
Az ünnepség keretében mutatták be az Emlékkönyv IV. A Tapolcai Járásbíróság története 1872-1983 című könyvet, amely Hangodi László munkája.
Forrás: kormany.hu
A kötetről szólva Némethné Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke azt emelte ki, hogy a múlt jogászai példát és mintát adnak a jelennek is.
Megyeri-Pálffi Zoltán egyetemi adjunktus elmondta, hogy a modern igazságszolgáltatás kezdetétől ismerteti a könyv a bíróság múltját. Mint mondta, a kötet célja a tudományos, ismeretterjesztő bemutatáson kívül a történelmet kedvelő olvasók tájékoztatása is.
1871 decemberében Bittó István igazságügyi miniszter előterjesztése nyomán az uralkodó, I. Ferenc József kinevezte a magyarországi bírói tisztviselői állomány tagjait. A Tapolczai Királyi Járásbíróság első járásbírája Győrffy János lett, aki egészen 1878 végéig (éppen 150 éve vonult nyugállományba) töltötte be tisztségét.