Figyelemfelhívó digitális kampányt indított az Integritás Hatóság annak érdekében, hogy az európai uniós támogatásokkal kapcsolatos visszaélések bejelentésére ösztönözzön anonimitást is biztosító felületén – közölte a szervezet.

Az Integritás Hatóság  nyáron tette elérhetővé honlapján az anonim bejelentéseket is lehetővé tévő platformot. Most arra biztatják az állampolgárokat, hogy
tegyenek közérdekű bejelentést a bejelentes.integritashatosag.hu weboldalon, ahol lehetőség van az európai uniós finanszírozású projektekkel kapcsolatos, gyanúsnak talált ügyek megosztására a hatósággal, és az azokhoz tartozó bizonyítékok, dokumentum feltöltésére.
A platformon “vendégként”, anonim módon is lehet bejelentést tenni, az Integritás Hatóság így nem fogja látni a bejelentő felhasználónevét vagy e-mail-címét – emelték ki.
Hozzáfűzték, minden egyes létrehozott jelentéshez új, véletlenszerűen generált azonosítót és avatart kap a bejelentő, és az adatok beküldésére szánt számítógép IP-címét sem tárolja a rendszer. Aki ezzel nem akar élni, felhasználói fiókot hozhat létre, ezzel lehetőség van az ügy követésére is.
A hatóság minden bejelentéssel kapcsolatban eljárást indít, amelynek végeztével értesíti a bejelentőt, hogy elindul-e részletekbe menő vizsgálat.
A közleményben idézték Biró Ferencet, az Integritás Hatóság elnökét, aki hangsúlyozta, hogy az európai uniós támogatások helyes felhasználása Magyarország felemelkedését szolgálja, így közös érdekünk, ezért szeretnének “minél több releváns, megalapozott bejelentést kapni, mivel ezek nyomán is tud a hatóság vizsgálatot indítani, a helyes felhasználást ellenőrizni és támogatni”.
Az Integritás Hatóság a gazdasági kultúraváltást tűzte ki egyik kiemelt céljául, ennek lényege a közpénzekkel való visszaélések és a korrupció iránti zéró tolerancia társadalmi meghonosítása, ezt szolgálja a kampány is; online médiafelületeken, a közösségi oldalakon jelennek meg azok a bannerek, amelyek a korrupció elleni társadalmi fellépés fontosságát emelik ki, emellett a bejelentő felület használatát segítő videók is készültek.