Módosul a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.), a módosítás értelmében nem minden munkakörben kell majd biztosítani a korábban kötelező, munkára való alkalmasságról döntő orvosi vizsgálatot. Az elmúlt év utolsó napjaiban megszavazott törvényjavaslat általános indokolása szerint erre a munkáltatók és munkavállalók adminisztratív terheinek csökkentése miatt van szükség.

Bár általánosságban megszűnik a munkára való alkalmasság kötelező orvosi vizsgálathoz kötése, azonban a főszabály alól lesznek kivételek. A feladatkörükben érintett miniszterek felhatalmazást kaptak arra, hogy az egészségügyért felelős miniszterrel és a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszterrel egyetértésben rendeletben meghatározzák, hogy mely munkakörökben lesz továbbra is kötelező az orvosi vizsgálat.

Egyelőre nincs arról információ, hogy mely munkaköröket fogják érinteni a rendeletek, ezért a munkáltatóknak érdemes folyamatosan figyelemmel követni az ezzel kapcsolatos híreket. Szakértők szerint a változás nem a kötelező üzemorvosi vizsgálat eltörlésére irányul, hanem annak felülvizsgálatára. Nagy valószínűséggel azokban a feladatkörökben fog megszűnni az alkalmasság orvosi vizsgálathoz kötése, amelyek nem járnak különösebb fizikai vagy pszichés megterheléssel.

A jogszabályban meghatározott munkakörökön túl a munkáltató is dönthet úgy, hogy kötelezővé teszi munkavállalói számára az üzemorvosi vizsgálatot.

A bevezetett módosítások előreláthatóan valóban jelentősen csökkenthetik a munkáltatók és munkavállalók adminisztrációs terheit, azonban a munkáltatóknak érdemes odafigyelni arra, hogy amennyiben a kormány tagjai rendeletben a kötelező üzemorvosi vizsgálat mellett döntenek, akkor a jogszabálynak megfelelően gondoskodjanak a vizsgálat lebonyolításáról és adminisztrálásáról.