Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén megszavazta a fogyasztók hitelesebb tájékoztatását, valamint a környezetbarát jelleget alaptalanul állító címkézés tilalmát előíró jogszabályjavaslatot – tájékoztatott az EP szerdán.

A 593 szavazattal, 21 ellenszavazattal és 14 tartózkodás mellett elfogadott irányelv nagyobb védelmet hivatott biztosítani a fogyasztóknak a megtévesztő környezetvédelmi címkézésekkel szemben, és biztosítja, hogy hitelesebb információk birtokában dönthessenek vásárlásaik során.

Az új szabályok értelmében

az EU-n belül megtévesztő üzleti tevékenységnek minősül majd, és így tiltott lesz az úgynevezett zöldre festés, valamint a termékek hasznos élettartamának tervezett szándékos lerövidítése is.

Csak azok használhatják majd a zöld jellegre utaló környezetbarát, természetes, biológiailag lebomló, klímasemleges és más öko- hivatkozásokat a címkéken, akik ezeket az állításokat tételesen bizonyítani is tudják.

A fenntarthatósági címkék használata szigorú szabályokhoz lesz kötve, hogy vége legyen az összehasonlítást ellehetetlenítő címkeváltozatoknak.

A jövőben csak a hivatalosan elismert vagy a hatóságok által bevezetett tanúsítási rendszerek követelményein alapuló címkék lesznek engedélyezettek az EU-ban.

Az irányelv arra is hangsúlyt fektet, hogy a jövőben a termékek tartósságára is jobban figyeljenek a gyártók és a fogyasztók.

Minden terméken jól láthatóan fel kell majd tüntetni a jótállásra vonatkozó információkat.

Egységes címke készül majd, hogy jobban előtérbe kerüljenek azok a termékek, amelyekre a törvényben előírtnál hosszabb időtartamú jótállást vállal a gyártó.

A szabályok értelmében a tartósságra vonatkozóan sem lehet megalapozatlan állításokat tenni. A gyártók és forgalmazók az elengedhetetlenül szükségesnél gyakrabban nem kérhetik egy készülék fogyóeszközeinek, például a tintapatronnak a cseréjét, és nem állíthatnak be javíthatónak egy terméket, ha valójában nem az.

 “A jövőben hatékonyan lehet majd fellépni a kettős minőség elkerülése érdekében is, a jogszabályba ugyanis bekerült a kettős minőség tiltása. Ennek köszönhetően meg fog szűnni, hogy a közép-kelet-európai régió állampolgárai “másodrangú fogyasztók” legyenek az Európai Unióban” – hívta fel a figyelmet Tóth Edina, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője, az EP környezetvédelmi szakbizottságának jelentéstevőjeként a szavazást megelőző vitán elmondott beszédében.

Az irányelv szerdán elfogadott végső változatát a tagállami kormányokat tömörítő Európai Unió Tanácsának is jóvá kell hagynia. A tagállamoknak 24 hónapjuk lesz a szabályok átültetésére.