A polgári és kereskedelmi peres ügyekben hozott ítéletek kölcsönös elismeréséről és végrehajtásáról írt alá megállapodást Kína és Honkong – közölte hétfőn a kínai legfelsőbb bíróság és a hongkongi igazságügyi minisztérium. A megállapodás az aláírással hatályba is lépett.

A megegyezésnek köszönhetően a jövőben nem kell ugyanazt az ügyet újra tárgyalni a kínai, illetve a hongkongi bíróságokon, ezáltal csökkennek az ilyen ítéletek határokon átnyúló végrehajtásával általában együtt járó kockázatok, a jogi költségek és jelentős időt is megtakarítanak a felek – olvasható a hongkongi igazságügyi minisztérium közleményében.

“Ez vonzóbbá teszi azt a lehetőséget, hogy a nemzetközi üzleti közösség által jól ismert és megbízható Hongkongot és a szokásjog (common law) rendszerét válasszák a szerződéses viták rendezésére, mivel tudják, hogy a hongkongi ítéletet az egész kontinensen elismerik és végrehajtható. Elősegíti továbbá, hogy Hongkong erősödjön mint nemzetközi jogi és vitarendezési szolgáltatóközpont” – mondta Paul Lam honkongi igazságügyi miniszter.

Jeremy Poon, a hongkongi legfelsőbb bíróság főbírója elmondta: az új jogszabály „nem jelenti azt, hogy az ítéleteket automatikusan elismerik és kölcsönösen végrehajtják. Az elismerést és végrehajtást minden esetben kérelmezni kell. A döntések elismerésének és végrehajtásának megtagadására szigorú eljárási szabályok vonatkoznak, amelyeket maradéktalanul be kell tartani” – hangsúlyozta a rendeletben foglalt eljárásokra utalva Poon.

Ez a most aláírt jogi megállapodás a kölcsönös jogsegélyről szóló korábbi határokon átnyúló megállapodások folytatásaként tekinthető, melyek olyan területekre terjedtek ki, mint a házasság, a család és a csőd.

Hongkong 1997-es átadásakor a kínai kormány ígéretet tett arra, hogy a városban még ötven évig érvényben maradhatnak a korábbi polgári szabadságjogok.

Az új jogszabályok és a demokráciapárti aktivisták letartóztatása ellen számos külföldi kormány és nemzetközi szervezet szót emelt, azzal vádolva Pekinget, hogy megszegte ígéreteit, és ezek a lépések tovább gyengítik Hongkong autonómiáját Kínán belül.