Ügyvédi visszaélés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat a Zalaegerszegi Járási Ügyészség a zalai ügyvéddel szemben, aki bírói végzést hamisítva csalt ki pénzt ügyfelétől.

A vádirat szerint a 60 éves Zala Vármegyében praktizáló ügyvéd meghatalmazás alapján látta el az alperes férfi jogi képviseletét a Zalaegerszegi Járásbíróság előtt házasság felbontása iránt indított perben.

Az ügyvéd 2021 decemberében egy e-mailt küldött ügyfelének, amelyhez csatolt egy saját maga által készített bírósági végzést, feltüntetve rajta a bírósági ügyszámot és az eljáró bíró nevét is. A hamis okirat tartalma szerint az eljáró bíró felhívja az alperest, hogy amennyiben a 2021. december 8. napján megtartott tárgyaláson tett nyilatkozatának megfelelően igazságügyi pszichológus szakértő bevonását kéri, úgy a végzés kézhezvételétől számított 8 napon belül helyezzen elnöki letétbe 195.000 forintot a kirendelendő szakértő várható költségeire. Ennek elmulasztása esetén a bíróság a szakértő kirendelésére vonatkozó indítványt elutasítja és a rendelkezésére álló adatok alapján határoz.

A hamis közokiratban foglaltaknak és a vádlott ezzel kapcsolatos bíztatásának hitelt adva a sértett 2021. december 17. napján – abban a téves feltevésben, hogy a bírói végzésben megadott bírói letéti számlára utal – 195.000 forintot utalt át az ügyvéd lakossági bankszámlájára.

Az ügyvéd cselekményére fény derült, mivel a 2022. április 29. napján megtartott tárgyaláson, az ítélethirdetést követően a bíró tájékoztatta az alperest arról, hogy a bíróság letéti felhívást tartalmazó végzést nem bocsátott ki. A sértett ezt követően a pénz visszafizetésére szólította fel a vádlottat, aki az okozott kárt megtérítette.

Mivel a vádlott, ügyvédi hivatásából folyó kötelességét megszegve, haszonszerzés végett ügyfelének jogtalan hátrányt okozott a Zalaegerszegi Járási Ügyészség ügyvédi visszaélés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat vele szemben.