A chopperekre és különböző cruiser motorokra teljesen egyedi gumikra van szükség. Maguknak a járműveknek a felépítése is teljesen eltér a megszokottól. A maximális tapadás, vezetési élmény érdekében olyan abroncsot kell választani, amit kifejezetten ezekre a motorokra terveztek. (X)

Eltérések a chopper, cruiser gumiknál

Ha megnézzük a tapadas.hu chopper és cruiser motorgumi kínálatot, akkor egyből láthatjuk, hogy ezek az abroncsok miben különböznek a többi gumiabroncshoz képest. Az első gumik sokkal keskenyebbek, a hátsók pedig nagyon szélesek. Ezzel a kialakítással lehet biztosítani azt, hogy maximális teljesítmény mellett is ugyanolyan kezelhető, irányítható maradjon a chopper, cruiser.

Ha a motorgumi mintázatát vizsgáljuk, akkor láthatjuk, hogy ezeket teljes mértékben aszfaltra tervezték. Erről árulkodik az, hogy nagyon nagy futófelülettel rendelkeznek, minimális barázda található rajtuk, azok sem mélyek.

Ez azért fontos, hogy minél nagyobb tapadással rendelkezzen az egész motor menet közben. Ezeket a járműveket általában országúti közlekedésre, száguldozásra, a végtelen szabadságérzetre tervezték. Városi közlekedésre is alkalmasak, de a legtöbbet a nagyvárosokon kívül lehet kihozni belőlük.

A vásárlás során mindenképpen mérlegelni kell azt, hogy mekkora méretű abroncs lesz az ideális. A chopper, cruiser gumik alapból nem számítanak valami aprónak.

Ha nem tudjuk, hogy mekkorára van szükség, akkor elég megnézni a régit, az aktuálisat, ami a motoron található és abból kiindulva keresgélni az újak között. Érdemes a minőségi gyártók termékei közül válogatni: a Mitas és a Heidenau is nagyon jó abroncsokat kínál, amelyek hosszú távon is megállják a helyüket.

Nem mindegy, melyik gumit választjuk

A motorguminak a használat során különösen nagy szerepe van. Amellett, hogy az abroncs felel azért, hogy egyáltalán gurulni tudjon a motor, a fékezésben is kulcsfontosságú. Ezért is fontos, hogyha már nagyon kopott az aktuális szett, akkor minél hamarabb cseréljük azt le.

Ezt egyértelműen érezhetjük abból, ha például a féktáv elkezd növekedni, de a kisebb megcsúszások is egyértelműen jelzik, hogy bizony elérkezett az új abroncsok beszerzésének ideje.

Nem érdemes halogatni, mivel a gumiabroncs az egész motorozási, vezetési élményt meghatározza, a biztonságról nem is beszélve.

Érdemes tartalékot beszerezni?

Ha valaki sűrűn használja a motort, pláne a tavaszi-nyári-őszi időszakban, akkor mindenképpen legyen a garázsban, pincében legalább egy tartalék szett.

Sajnos olykor előfordulhat az, hogy az aktuális abroncs megsérül, például egy éles kavics felsérti a külső felületet, ezért jó, ha mindig van mihez nyúlni otthon. A cserét így egyszerűen, akár otthon saját kezűleg is elvégezhetjük, nincs szükség hozzá szakemberre.

Természetesen, ha kérdésünk van vagy nem tudjuk, melyik abroncs lenne az ideális, mindenképpen kérdezzünk meg egy profit.