Az Európai Unió rendeleti szinten kívánja rendezni a rövidtávú szálláshely-kiadás szabályait. Az új uniós szabályok célja, hogy átláthatóbbá tegyék a rövid távú bérbeadást az Európai Unión belül, és egyben elősegítsék a fenntarthatóbb turizmust. De miről is rendelkezik pontosan a short-term rental szabályokat rögzítő ún. STR rendelet?

Az Európai Parlament mút csütörtökön 493 igen szavazattal, 14 ellenében és 33 tartózkodás mellett elfogadta a rövid távú bérleti szolgáltatásokkal kapcsolatos adatok gyűjtésének és megosztásának módjára vonatkozó harmonizált követelményeket. A rendelet célja az átlátható és felelős platformgazdaság előmozdítása az EU-ban, miközben megvédi a fogyasztókat a csalárd rövid távú bérleti ajánlatoktól.

Előzmények

2022-ben összesen 547 millió vendégéjszakát foglaltak le az Unió tagállamaiban az utóbbi években elterjedt négy óriás online platformon – Airbnb, Booking, Expedia Group és Tripadvisor – keresztül, ami éjszakánként több mint 1,5 millió vendéget jelentett a rövid távon kiadott szálláshelyeken.

A rövid távú bérbeadás az EU-ban a szálláshelyek 25 százalékát teszi ki. Ez egyrészt előnyöket jelent a szállásadók, a turisták és számos régió számára, másrészt azonban komoly kihívások elé állítja a tagállamok hatóságait, jogalkotóit és jogakalmazóit.

A rövid távú bérleti műveletek átláthatóságának hiánya nagyban nehezíti a helyi hatóságok számára az ilyen szolgáltatások hatékony ellenőrzését, a túlzott turizmus és a megfelelő szabályok hiánya pedig olyan problémákhoz vezet, mint a tisztességtelen verseny kialakulása, a lakásárak növekedése valamint az állandó lakosok kiszorulása a turistaövezetekből, illetve nehezen megoldható terheket ró a közszolgáltatókra is (pl. a hulladékgyűjtés megszervezése).

Az Unió rendez és egységesít

A rövid távú bérbeadásokra vonatkozó eltérő tagállami szabályok az uniós belső piac széttöredezettségéhez vezetnek és nem képesek kezelni a fennálló problémákat, ezért az EU úgy döntött, hogy rendelettel rendezi és egységesíti az STR szabályokat.

2022 novemberében az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő a rövid távú bérbeadások átláthatóságának növelésére, a hatóságok munkájának támogatására, valamint a fenntartható turizmus előmozdítása érdekében. Ezek alapján az STR szabályok implementálásának három fő eleme kell, hogy létrejöjjön: a helyi önkormányzatok jogi eszközrendszerének biztosítása, egy digitális belépési pont kialakítása valamint az adatspecifikációk meghatározása (olyan adatformátumok, amelyeket a tagállamok felhasználhatnak az adatmegosztáshoz).

Az Európai Parlament és a Tanács 2023 novemberében megállapodásra jutott a javaslatról, a Parlament pedig 2024 február végén elfogadta a rendeletet, mely alapján a következő intézkedésekről döntött:

  • Rövid távú szállást kínálók regisztrációja – Egy egyszerű online regisztrációs eljárással lehetővé teszik az illetékes hatóságok számára, hogy azonosítsák a vendéglátót és az egységét, és ellenőrizzék adataikat. A folyamat befejezésekor a szolgáltatást kínálók (vendéglátók) – ún. „hostok” – regisztrációs számot kapnak, amely igazolásként szolgál az ingatlan bérbeadás vonatkozásában. A rövid távú bérbeadási szolgáltatásokat támogató online platformoknak meg kell felelniük a regisztrációs eljárásokkal és az adatmegosztással kapcsolatos kötelezettségeknek az általuk felsorolt ingatlanok esetében.
  • Nagyobb biztonság a felhasználók számára Az online platformoknak ellenőrizniük kell az ingatlan adatainak pontosságát, biztosítaniuk kell a hostok által megadott információk megbízhatóságát és teljességét, hogy a regisztrációs szám jól látható legyen a megfelelő listán, illetve az ingatlanokra vonatkozóan véletlenszerű ellenőrzéseket is kell végezniük. A hatóságok szükség esetén leállíthatják a regisztrációt, és akár pénzbírságot is kiszabhatnak a platformokra vagy a vendéglátókra.
  • Adatmegosztás: a host-tevékenységekkel kapcsolatos adatok fogadására a tagállamok egyetlen digitális belépési pontot hoznak létre, ahová a platformok havonta adatokat küldenek a vendéglátók tevékenységéről (pl. a kiadott éjszakák száma, a vendégek száma, a konkrét cím, a regisztrációs szám, a bejegyzés URL-címe). Az adatok összegyűjtése átláthatóvá teszi a bérleti tevékenységeket, így segíti a helyi hatóságokat a vendéglátók regisztrációs folyamatainak követésében, a turizmus szervezésében, és abban, hogy megfelelő szakpolitikákat tervezzenek a rövid távú szálláskiadás ágazatában.

A következő lépések

Amint a Tanács hivatalosan jóváhagyja a rendelet szövegét, azt közzéteszik az EU Hivatalos Lapjában, majd az új szabályokat 24 hónap elteltével alkalmazni kell az uniós tagállamokban.