A hegesztés egy olyan művelet, ami nagyon nagy szakértelmet és odafigyelést igényel. Ahhoz, hogy mindenkit megóvjunk a környezetben, több óvintézkedést is el kell végezni. A hegesztés során káros UV-sugárzás is keletkezik, nem hiába mondják azt, hogy szigorúan tilos közvetlenül belenézni. (X)

Több megoldás közül lehet válogatni

A DarTech Kft. hegesztésvédelem kategóriájában többféle kiegészítő is elérhető, amelyek mindegyike kivétel nélkül maximális védelmet képes nyújtani a szakembereknek és a külső “szemlélőknek”, akik nem közvetlenül foglalkoznak a hegesztéssel. 

Ipari környezetben számtalan óvintézkedést kell elvégezni, hisz az elsődleges szempont mindig az lesz, hogy a munkatársak, a dolgozók a legmagasabb szintű biztonság mellett tudjanak dolgozni. Ez a hatékonyságnak is jót tesz, valamint nem kell mindig a balesetek miatt aggódni.

Ahhoz, hogy a művelet biztonságos legyen, minőségi védőfelszerelésre van szükség. Az egyik legnépszerűbb megoldásnak a hegesztőponyvák számítanak. Ez hatékony védelmet biztosít a hegesztés során keletkező káros UV-sugarak ellen. Többféle méretben is lehet őket kapni, és akár készre gyártott darabok is elérhetőek. Fontos, hogy ha megsérül, akkor ne próbáljuk meg többször használni, toldozni-foltozni! A legtöbbször az a legjobb megoldás, ha az egész ponyvát kicseréljük és nem kockáztatunk.

A másik népszerű megoldás a hegesztőszalag, aminek a segítségével hatékony paravánokat lehet létrehozni tetszőleges méretben, kialakításban. Természetesen ez is ugyanolyan szintű védelmet képes nyújtani, mint a már említett ponyvák. Az előnye az a másik kialakításhoz képest, hogy ha megsérül, akkor csak az adott szalagot kell kicserélni, nem kell az egész rendszert lecserélni. Az állványos megoldás praktikusabb is, hisz egyszerűen elhúzhatóak, mozgathatóak, így a teljes műveleti területen lehet használni.

Nem szabad spórolni a biztonságon

Ha a hegesztésvédelemhez keresünk megfelelő eszközöket, kiegészítőket, akkor nem lehet a spórolásra, az olcsó “megoldásokra” helyezni a hangsúlyt. A silányabb minőségű ponyvák, szalagok beszerzése rengeteg veszélyt hordoznak magukban. Nem fogják megfelelő mértékben megszűrni a káros UV-sugarakat, egyszerűbben megsérülnek, elhasználódnak, sűrűbben kell őket cserélni.

Hosszú távon mind pénzügyi, mind biztonsági szempontból sokkal jobb befektetésnek bizonyul egy minőségi ponyva, paraván vagy szalag.

Érdemes az adott művelethez szabni a védelmi rendszert

Ha például fontos a mobilitás, a mozgathatóság, akkor inkább válasszuk a paravánokat! Ha a hegesztés általában mindig ugyanott zajlik, akkor egy ponyva is tökéletesen megfelel. Mindenképpen mérjük fel az igényeket, hogy a munkatársak, a hegesztést végző szakemberek melyiket részesítik előnyben. Továbbá szalagból is jobb, ha szerzünk be tartalékot. Ha megsérül a paraván, akkor gyorsan meg tudjuk oldani így a cserét, a javítást.