Szemünk az egyik legnagyobb kincsünk… Hiszen a látásunk nélkül nem láthatjuk azokat a pillanatokat, amiért érdemes élni. Mi is lehetne fontosabb annál, hogy a szemünk az életünk végéig megőrizhesse egészségét. (X)

Már az is rettenetes érzés, ha a látásunk nem tökéletes, ezért szemüveget vagy kontaktlencsét kell hordanunk. Viszont van egy alattomos és nagyon veszélyes szembetegség, az úgynevezett glaukóma, vagyis a zöldhályog.

Egy esetleges késői diagnózis során kialakulhat maradandó látásromlás. Ez pedig a megfelelő kezelés hiányában akár a legrosszabb esetben még látásvesztést is eredményezhet. A rendszeres szemészeti szűréssel viszont elkerülhetőek a komolyabb problémák.

Miért fontos a rendszeres zöldhályog szűrés?

A zöldhályog 40 éves kor felett egyre nagyobb valószínűséggel alakulhat ki, de időben felismerhető. Ehhez azonban rendszeres szemvizsgálat szükséges, az Optimum Szemészet pedig gondoskodik a kezelésről.

A glaukóma kialakulása egy olyan folyamat, amire nagyon sok rizikófaktor hatással lehet. Természetesen így az életkor mellett még rengeteg dolog szerepet játszhat. A családi kórtörténet, a genetikai öröklődés, vagy akár az életmódunk is.

Leginkább időskorban fontos a rendszeres szűrővizsgálat, de nem csak 40 felett érdemes erre odafigyelni. Minden életkorban segíthet a látás megóvásában, és sok esetben annak megmentésében is.

Hogy néz ki a gyakorlatban egy ilyen vizsgálat?

Alapvetően két fajta vizsgálat része ennek a szűrésnek. Egyrészt a szakorvos méri a szemnyomást, másrészt pedig a szemfenék állapotának ellenőrzése is ide tartozik.

A szemnyomást egy speciális eszköz segítségével mérik. A szemfenék vizsgálata során a látóideg állapota a kérdéses. Ennek a két vizsgálatnak az eredménye olyan információkat biztosít a szakorvosnak, ami alapján már meg tudja határozni a problémát is, és azt is, hogy mennyire előrehaladott az állapot.

Ezenkívül még esetenként a vizsgálatok körébe tartozhat a szaruhártya vastagságának a mérése is, vagy éppen a látótér stádiuma. Pozitív diagnózis esetén pedig a megfelelő kezelés azonnal elindítható, hogy a lehető legkisebb legyen az esélye a további látásromlásnak.

Milyen gyakorisággal van szükség a szűrővizsgálatra?

Természetesen az általános szemészeti vizsgálatok éppúgy az életünk részének kell lennie, mint az éves labornak. Emellett viszont a rendszeres glaukómaszűrés is elengedhetetlen. Legalább kétévente érdemes egyszer elvégeztetni ezt a szűrést, hiszen a zöldhályog mellett sok egyéb szemészeti probléma is kiderülhet.

Pozitív diagnózis esetén pedig a kontrollvizsgálat gyakorisága ettől eltérő lehet, amit természetesen a szakorvos javasol. Azt viszont nagyon fontos szem előtt tartani, hogy cukorbetegek esetében ez a szűrés évente javasolt.

A cukorbetegségben szenvedők száma sajnos évről évre egyre nő, ami elkeserítő statisztikai adat. A glaukóma pedig a diabétesz esetén nagyon gyakori szövődmény, ami még fontosabbá teszi a rendszeres szűrést. Gondoskodjon szeme egészségéről!