A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség indítványa alapján letartóztatásba került egy fiatal férfi, aki adathalász üzenetekkel fért hozzá hallgatótársai és oktatók felsőoktatási elektronikus fiókjaihoz.

A megalapozott gyanú lényege szerint a felsőoktatási hallgató fiatal férfi elhatározta, hogy adathalász módszerrel hozzáférést szerez saját felsőoktatási intézménye hallgatóinak és oktatóinak az elektronikus tanulmányi rendszerben létrehozott fiókjaihoz, és ebből illegális hasznot fog húzni. Ennek érdekében létrehozott egy megtévesztő email címet, amelyből a tanulmányi rendszerre, mint feladóra lehetett következtetni, majd 2023 őszén leveleket küldött ki arról. A levélben arra hívta fel a figyelmet, hogy a címzettel egy fájlt osztottak meg a tanulmányi rendszeren keresztül és annak megtekintéséhez a levélben található linkre szükséges kattintani. A címzettek a levélben található linkre kattintást követően egy, a tanulmányi rendszer bejelentkezési felületéhez megtévesztésig hasonlító adathalász weboldalra jutottak, ahol – mivel azt hitték ez szabályos belépés – megadták a bejelentkezéshez szükséges kódot és a hozzá tartozó jelszót.

A gyanúsított az így megszerzett bejelentkezési adatokkal 2024 februárjában több tucat hallgató fiókjába lépett be, és az ösztöndíj kifizetésekhez megadott bankszámlaszámot a saját nevére vezetett bankszámlákra módosította és azokat így mentette el. Az ösztöndíjátutalások megkezdődtek, azonban az összesen 2 millió forint feletti összegnek csak kisebb része, 64 ezer forint jutott el a gyanúsítotthoz banki azonosítási nehézség miatt. A férfi ezután két oktató fiókjába is belépett, majd módosította a saját és egy hallgató társa érdemjegyeit, valamint vizsgakiírásokat hajtott végre, és törölte azokat. A gyanúsított egy másik felsőoktatási intézményben hasonló módszerekkel további, összesen 2 millió forint összegű ösztöndíjat próbált megszerezni, azonban végül csak mintegy 300 ezer forintot zsákmányolt.

A fővárosi rendőrök azonosították és őrizetbe vették a hackert, akit információs rendszer felhasználásával elkövetett csalással és más bűncselekményekkel gyanúsították meg.

A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség indítványt tett a férfi letartóztatására.

A nyomozási bíró – osztva az ügyészségi álláspontot, hogy a legsúlyosabb kényszerintézkedés szükséges – 1 hónapra elrendelte a letartóztatást, majd később meg is hosszabbította a bizonyítás befolyásolásának reális veszélyére tekintettel.

Az online csalásokkal kapcsolatos hasznos figyelemfelhívások ITT elérhetők.