Vélemények az EU-ban: ne szigorítsák az internet kormányzati ellenőrzését

2004.03. 5. Prim.hu

Az elmúlt évek legvilágosabb állásfoglalását tette közzé Lucio Stanca, Olaszország fejlesztési és technológiai minisztere, véleményét nyíltan az EU kétkedőinek címezve, mikor kijelentette, "gigantikus hiba" lenne a saját törvényei szerint fejlődő világhálót a kormányok ellenőrzése alá vonni.

Stanca bejelentése ugyanakkor pozíciójából adódóan némiképp a 15 tagú jelenlegi EU állásfoglalásának is minősíthető, és mint az elemzők kiemelik, szokatlanul világosan megfogalmazott vélemény hangzott el. Az olasz miniszter szerint a 750 milliós felhasználói réteget elérő internet egészséges ütemben, magától fejlődik, és alakítja ki saját szabályit, így minden beavatkozás csak rontana a helyzeten, és csak is akkor lenne igazolható, ha megkérdőjelezhetetlenül közösségi érdekeket szolgál. A Cnet kiemeli, hogy Stanca nyilatkozatát még fontosabbá teszi az a tény, hogy a domainek ellenőrzését végző International Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) konferenciáján hangzott el.

A helyzet azért nem teljesen világos, mert az internet fölötti befolyás megszerzésekor az állami szervezetek általában az esélyegyenlőség elősegítésére hivatkoznak, vagyis szeretnék, ha a szegényebb rétegek nem maradnának ki a digitális korból. A miniszter azonban világossá tette, hogy Európa az ICANN-el ért egyet abban, hogy ezt a beleszólási jogot a minimális szinten kell tartani.

  • kapcsolódó anyagok
INTERNET