Tagjai szerint sem saját jelvényei, sem egyenruhái nincsenek a Vér és Becsület Kulturális Egyesületnek – jelenti a HavariaPress. Erről az egyesület megszüntetése érdekében indított per szerdai tárgyalásán beszéltek a szervezet tanúként meghallgatott tagjai és szimpatizánsai.

Az egyesület ellen még tavaly márciusban indított eljárást a Fővárosi Főügyészség, szerintük ugyanis a szervezet újfasiszta eszméket terjeszt. Ezt azonban a szerdai tárgyaláson meghallgatott tanúk nem ismerték el, miképp azt sem, hogy az angliai Blood and Honour nevű szervezet hazai képviselői lennének. A meghallgatott tagok azt állították, hogy a napi politizálásban, sőt az egyesület napi szintű működésében sem vesznek részt, s a rendezvényeikről csak tévén, illetve szórólapokon keresztül értesülnek.

A meghallgatott tagok egyike, aki hivatásos katonaként szolgál, elmondta, hogy a belépéskor aláírta a szervezet alapszabályát, s abban nem talált kivetnivalót. Úgy vélte, az csak üdvözölhető, ha van olyan szervezet, amely megemlékezik a halott katonákról. Ennek ellenére elismerte: miután katonatársai érzékeltették vele, hogy megbotránkoztatónak találják a tagságát, kilépett a szervezetből. Egy másik meghallgatott tanú megerősítette, hogy a Vér és Becsület, illetve az angliai Blood and Honour szervezet között nincs kapcsolat, annál is kevésbé, mert az utóbbinak egy másik hazai mozgalom a társszervezete. Mint mondta, a Vér és Becsület terhére rótt sződligeti koncertet is e mozgalom, a Blood and Honour Hungária szervezte. Emellett elmondta azt is, hogy egyik szervezet tagjainak sincs egyenruhája, pusztán hagyománnyá vált a működésük során, hogy rendezvényeikre fekete öltözékben járjanak.