John Ashcroft amerikai igazságügy-miniszter nemrég speciális belső vizsgálatot rendelt el egy detroiti terrorizmusellenes ügy részleteinek tisztázására. Az eset rámutat az FBI ügynökeinek zavarodottságára, amellyel 2001. szeptember 11. után igyekeztek minden lehetőséget megragadva információkat szerezni az al-Kaida terrorszervezetről.

Történt ugyanis, hogy 2001 októberében az FBI utasítására az ellene folyó bírósági eljárást megszakítva szabadon bocsátottak egy drogkereskedelemmel és illegális fegyvertartással vádolt bűnözőt, Nagéb Al-Haidari, aki azt állította, hogy cserében pontos információkkal szolgál Oszama bin Laden hollétét illetően.

A 34 éves, jemeni származású Al-Haidari azonban nem váltotta be ígéreteit: szabadlábra kerülve folytatta drogüzleteit, majd nem sokkal később ismeretlen helyre távozott anélkül, hogy tényleg segített volna a szövetségi ügynököknek. A csak nemrég nyilvánosságra hozott eset sokakat megdöbbentett, mivel az Al-Haidari által előadott állítások és ígéretek már első hallásra is komolytalannak tűnnek. A Jemenben felnőtt Al-Haidari már 2001 tavaszán történt letartóztatásakor azt állította, hogy jól ismeri bin Laden sógorát, akitől úgy tudja, hogy a terroristavezér Jemenben rejtőzködik. Az amerikai szakértőknek akkoriban nyilvánvaló volt, hogy ez nem lehet igaz, mert bin Laden kétezer kilométerrel odébb, valahol Afganisztánban van.

Al-Haidari mindemellett azt állította, hogy a terroristavezér sógorán kívül húsztagú testőrségének hét tagjával is bizalmas kapcsolatot ápol, és bármikor pontos nevekkel, telefonszámokkal és címekkel szolgálhat az FBI-nak, persze a szabadságáért cserébe.

Egyelőre hivatalos forrásból nem ismeretesek azok az esetleges további ígéretek, amelyekkel Al-Haidari meggyőzte a szövetségi ügynököket elengedésének szükségességéről. A szabadon bocsátást elrendelő Alan Gershel és Eric M. Straus főügyész elzárkózott a nyilatkozástól. Az Al-Haidari ügyében eljáró, detroiti FBI-ügynök, Robert Pertuso nemrég – miután fény derült néhány egyéb szabálytalanságára – nyugdíjba vonult, azóta ismeretlen helyen tartózkodik. Az FBI szóvivője nem kívánta kommentálni az ügynökség Al-Haidarival kötött megállapodását.