Bírói etikai kódex kidolgozását tervezi a Magyar Bírói Egyesület – tudta meg a Népszava. Az etikai “követelményekről” a szervezet következő, májusi választmányi ülésén kezdenek majd vitát. A kódex azt is megfogalmazná, a gyakorlatban mit kell azon érteni, hogy a bíráknak mindenhol a tisztségükhöz méltó magatartást kell tanúsítaniuk.

Bírói etikai kódex kidolgozását tervezi a Magyar Bírói Egyesület – tudta meg a Népszava Uttó Györgytől legfelsőbb bírósági bírától, az egyesület elnökétől. A kérdésről tartandó vitára – amely a szervezet következő, májusi választmányi ülésén lesz – meghívták az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) valamennyi tagját.

A bírák pártatlanságának kérdése az elmúlt napokban annak kapcsán került ismét felszínre, hogy a Bácskai János tábornok elleni büntetőperben az eljáró bírói tanács elnöke a szobájában fogadott több tanúként idézett magas rangú állami vezetőt. Korábban hosszú vita folyt arról is, hogy egy aktív bíró a miniszterelnök felkérésére elvállalhatja-e egy korrupcióellenes bizottság vezetését. A Bácskai ügy kapcsán az OIT legutóbbi ülésén egy állásfoglalást is kialakított. Eszerint a bírónak nemcsak a pártatlan eljárásra, hanem a pártatlanság látszatára is ügyelnie kell, a tárgyaláson pedig köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amely megingathatja a bíróságba és a bírósági eljárásba vetett közbizalmat. A hatályos törvények szerint egyébként a bírói tisztséghez nem méltó magatartás miatt fegyelmi eljárás is indulhat a bíró ellen.

Bővebben:
http://www.nepszava.hu/default.asp?…