Hétfőn négypárti egyeztetésen végzik majd el “a végső simításokat” az Országgyűlés és a kormány európai uniós ügyekben történő együttműködéséről szóló törvényjavaslaton, amit ma nyújtott be a kormány a parlamentnek sürgős tárgyalást kérve.

A javaslat szabályozza, hogy az Országgyűlésnek milyen állásfoglalási, ellenőrzési, tájékozódási jogai és kötelezettségei vannak, valamint azt, hogy a kormány ebben miként vesz részt. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke tegnap arról beszélt, Európában különböző megoldások léteznek; Magyarországon “köztes megoldást” javasolnak, amely szerint a kormánynak tájékoztatnia kell a parlamentet, ha uniós ügyekben eltér a közösen kialakított állásponttól.

Szekeres Imre, Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára lapunknak úgy nyilatkozott, a kormány akkor is alkalmazza a törvényt, ha az nem kapja meg a parlamentben a szükséges minősített többséget. Emlékeztetett ugyanakkor, ebben az esetben mulasztásos alkotmánysértést követne el a parlament. A Fidesz ugyanis önálló törvényjavaslatot nyújtott be, ami hat ponton tér el a korábbi négypárti konszenzustól.

Szájer József állításaira Szekeres úgy reagált, hogy a fideszes politikus “el nem hangzott” szavait bírálta, illetve annak ismerete nélkül mondott véleményt a kormányelőterjesztésről. Az államtitkár a kormánydöntés után arról beszélt, a kormány február 3-án áttekintette a négypárti tárgyalások eredményeit, és március 29-re újabb egyeztetést kezdeményezett, ám a Fidesz – felrúgva a tárgyalásokat – három nappal később saját javaslattal állt elő. Az egyeztetés elmaradása miatt azonban a kormány benyújtja az eddigi tervezetet. Szekeres közölte: a kormány javaslatát támogatja minden érintett tárca és mindkét kormánypárti frakció is.