Készül a szolidaritási alaptörvény

2004.03.26. Magyarország.hu

Átfogó reformra készül a kormányzat a szociális ellátórendszer területén, a változásokat tartalmazó szolidaritási alaptörvényt a tervek szerint jövő ősszel nyújtják be a parlamenthez. A jogszabály többek között differenciálná a családi pótlék összegét és átalakítaná a családi adókedvezmény rendszerét.

A szociális ellátórendszer átfogó reformját célzó szolidaritási alaptörvényről (SZOLID) tartottak beszámolót az Idősügyi Tanács csütörtöki ülésén. Az egészségügyi minisztérium SZOLID projektirodájának vezetője beszámolójában elmondta: az új szolidaritási törvény egy kódex-jellegű jogszabály lenne, feltehetőleg kisebb terjedelemben, mint a jelenleg hatályos szociális törvény.

A törvény felsorolná az összes alapvető fogalmat, a jogosultságukat, a hozzáférési szabályokat, a forráskérdést, a jogorvoslat kérdéseit, a fő ellátási típusokat, de nem tartalmazná a részleteket.

Bánfalvi István hozzátette: az új törvényben helyet kapna még a pénzbeli ellátásokra és a személyes szolgáltatásokra vonatkozó alaptörvény, valamint megmaradnának benne a már jelenleg is létező gyermekvédelemről, fogyatékosok esélyegyenlőségéről és a családi támogatásokról szóló jogszabályok. Az új törvény változtatna a családi pótlék koncepcióján, ennek értelmében továbbra is minden gyermek után járna az ellátás, de annak összegét a gyermeknevelés nehézségei alapján - a gyermek életkora, egyedülálló szülő - differenciálnák.

A törvény megtartaná a családi adókedvezményt is, de csökkentenék a súlyát a családtámogatási rendszerben, és csak bizonyos jövedelemhatár alatt járna. Az irodavezető közölte azt is, egy új segélytípus bevezetését javasolják, amely a tartós munkanélküliek helyzetén segítene, s a jogosultság megállapításához egy szociális minimumot hoznának nyilvánosságra.

Az új törvény koncepciója szerint Országos Szociális és Gyermekjóléti Hivatal néven szakmai felügyelet jönne létre. A tervek szerint 2005-ben féléves nyilvános társadalmi vitára bocsátják a jogszabály-tervezetét, amelyet a parlament várhatóan az őszi ülésszakon tárgyalna meg, s így a törvény 2006. január 1-jével lépne életbe.

Az ülésen az Országos Egészségbiztosítási Pénztár képviselője beszámolt arról, hogy a hospice-ellátások fellendítése érdekében pályázatot írnak ki az idén az egészségügyi intézmények, az otthonápolási szolgáltatók, az alapítványok és az önkormányzatok számára. A pénztár 300-300 millió forintot fordít a kórházi és az otthoni hospice-ellátások finanszírozására.