Egymillió dollárra vagyis több mint 200 millió forintra perli a román államot Bayer Zsolt, a Magyar Nemzet című napilap főmunkatársa. A Bukarestben ma induló perben a közíró azért kér kártérítést, mert “közvetve veszélyes bűnözővé minősítették” a román hatóságok, amikor február végén kitiltották az országból.

Románia budapesti nagykövete két hete levélben értesítette Bayert: polgári engedetlenségre uszító tevékenysége miatt 90 napra kitiltották Románia területéről.

Kizárólag az államtól függ, hogyan reagál arra, ha polgári engedetlenségből megsértik a törvényeket. E sajátosan kezelendő intézmény “alkalmazása” során az állam épp úgy élhet büntetőjogi lehetőségeivel, mint ahogy ettől el is tekinthet – fogalmazott lapunknak Szilágyi Péter, az ELTE Állam- és Jogelméleti Tanszékének vezetője. A professzor szerint a polgári engedetlenséget az különbözteti meg a felkeléstől, forradalomtól, hogy nem a fenálló rend megváltoztatására törekszik, hanem csak egyetlen intézkedés elleni tiltakozás. Ennek során a polgári engedetlenség résztvevői úgy szegülnek szembe a törvényekkel, hogy közben nem alkalmaznak erőszakot, s vállalják a tettük miatti joghátrányokat, amelyek bírságtól a rövidebb idejű börtönbünetésig terjedhetnek. A legismertebb magyar polgári engedetlenség, az 1990-es taxisblokád résztvevői utólag mentességet kaptak a büntetőjogi hátrányok alól.

Bővebben:
http://www.nepszava.hu/default.asp?…