Az információs társadalom stratégiáért felelős tárcaközi bizottság kedden 15 programot indított el a Magyar Információs Társadalom Stratégia 19 központi kiemelt programjából – jelentette be Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter.

A kormány tavaly novemberben elfogadta a Magyar Információs Társadalom Stratégiát, amelynek célja, hogy Magyarországon a lehető legrövidebb idő alatt lerakja az információs társadalom alapjait, a program ágazati stratégiái minden területre külön tartalmazzák a legfontosabb feladatokat.

A MITS-ben ágazati stratégiák, kiemelt ágazati stratégiák és kiemelt központi stratégiák szerepelnek, a 19 kiemelt központi programból 15-öt indított el Kovács Kálmán az Információs Társadalom Koordinációs Tárcaközi Bizottság ülésén. A 15 program főleg az állampolgárok életét megkönnyítő szolgáltatások közül került ki – mondta a miniszter.

Az eMunka, eKözlekedés, eAgrárium, eKormányzat, eÖnkormányzat, Nemzeti digitális adattár, eEgeszség, eKörnyezet, Közháló, eMagyarország, Nemzeti információs infrastruktúrafejlesztés, eDemokrácia, IT k + f és eErnyő programok részletes ismertetése a hozzájuk tartozó költségekkel együtt a bizottság honlapján olvasható , a finanszírozáshoz költségvetési és uniós forrásokat is felhasználnak. A fennmaradó négy programot a bizottság következő ülésén indítja el a miniszter

Az információs társadalom megteremtésének két alappillére a tárgyi és a jogi infrastruktúra megteremtése – mondta el a bizottság ülése után Baja Ferenc, a MeH kormányzati informatikáért felelős politikai államtitkára. Elkészült az elektronikus kormányzati gerinchálózat, amelyhez országszerte 120 intézmény csatlakozott, ez azt jelenti, hogy 23 ezer munkahely kommunikálhat a védett, szélessávú kormányzati gerinchálózaton.

Néhány héten belül a kormány elé kerülhet az elektronikus szolgáltatásokat szabályozó e-konform közigazgatási és államigazgatási törvény, a tervezetről jövő hétfőn egyeztetnek a közigazgatási államtitkárok. A tervezetben szerepel az is, hogy 2005 közepétől – ha az állampolgárok ilyen formában kezdeményezik – a hivatalok kötelesek elektronikusan kezelni az állampolgárok ügyeit.

Az EKK (Elektronikus Kormányzati Központ) pályázatot írt ki negyven államigazgatási portál és a Magyarország.hu egységessé tételére, az oldalak tartalmi és formai követelményeit a Kormányzati Informatikai Egyeztető Tárcaközi Bizottság ajánlása tartalmazza.