Súlyosbították az ítéletét annak a négy férfinak, akik éveken át fémkeresőkkel kutattak kincsek után Dél-Dunántúl régészeti lelőhelyein – jelenti a HavariaPress.

Az ügy elsőrendű vádlottját a Somogy Megyei Bíróság négy év négy hónap börtönbüntetésre ítélte, emellett másfélmillió forint pénzbüntetéssel is sújtotta. A négy Kaposvár környéki kincskereső 1997 és 2001 között járta fémkereső detektorokkal Somogy, Tolna és Baranya megye területét, régészeti leletek után kutatva. Mintegy harmincezer leletüket azonban nem szolgáltatták be az államnak, hanem pénzzé tették a fővárosban. A bíróság csütörtöki ítéletével kimondta: a vádlott felbecsülhetetlen kárt okozva tönkretette a régészeti lelőhelyeket.

A rendőrség a vádlottaknál tartott házkutatások alkalmával mintegy 60 millió forint értékű kincsleletet talált. Később az elsőrendű vádlott autójából még több mint 4000 római kori és kelta pénzérme került elő egy rendőrségi ellenőrzés alkalmával. A 42 éves elsőrendű vádlottat a bírák első fokon jelentős értékben, folytatólagosan elkövetett orgazdaságban és lopásban találták bűnösnek, emiatt tavaly decemberben három év nyolc nónap börtönre ítélték. Másodfokon azonban rongálás miatt is bűnösnek találták a kincskeresőt, mivel az illegális kutatómunka fontos régészeti lelőhelyeket tett tönkre. Az elsőrendű vádlott három társa felfüggesztett szabadságvesztést, illetve pénzbüntetést kapott.