Az SZDSZ szerint minden embernek jogában áll eldönteni, hogy az elviselhetetlen fájdalom vagy a gyógyulással nem járó kezelés esetén él-e az eutanázia lehetőségével – közölte Eörsi Mátyás csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten. Az Európa Tanács jövő heti napirendjén is szerepel “a kegyes halál” kérdése, amelyen “az európai liberálisok nevében a szabad döntés mellett fogok érvelni” – mondta az SZDSZ ügyvivője.

Eörsi Mátyás közölte, nem ért egyet azokkal az ellenzéki politikusok által hangoztatott érvekkel, amelyek szerint az eutanázia demográfiai kérdés lenne. Az élet méltósága legalább olyan fontos, mint maga az élet, az államnak ezért tiszteletben kell tartania a beteg emberek jogát arra, hogy maguk dönthessenek életükről – jelentette ki, hozzátéve: a magyar lakosság többsége eutanáziapárti.

A szabad demokrata politikus elmondta, Európában már két országban, Hollandiában és Belgiumban legálisan segíthetők a szenvedők “kegyes halálba”. Hozzátette: ott megtalálták a jogi garanciákat arra, hogy az eutanáziával ne lehessen visszaélni. Az egyházak is erőteljesen lobbiznak annak érdekében, hogy a törvények ne tegyék lehetővé “a kegyes halált”, tiszteletben kell tartaniuk azonban azok akaratát, akiknek más a meggyőződésük – mondta Eörsi Mátyás.