Vétkesnek mondott ki egy orvost a Szegedi Ítélőtábla egy csecsemő halálában – jelenti a HavariaPress. A táblabírák így a férfi esetében súlyosbították az első fokú ítéletet, az orvost ugyanis a Békés Megyei Bíróság tavaly október 30-án felmentette az ellene hozott vádak alól.

A táblabíróságon foglalkozás körében elkövetett, gondatlan veszélyeztetésben találták vétkesnek a férfit, akit ezért 150 ezer forint pénzbüntetéssel sújtottak. Az ítélet szerint az orvos felelőtlensége közrejátszott abban, hogy a Békés megyei Hunyán egy fiatalasszony újszülöttje 2000 szilveszterén életét vesztette.

Az ügy elsőrendű vádlottja, egy jelenleg 37 éves asszony Hunya külterületén, egy tanyán élt férjével és két gyerekével. 2000-ben újból várandós lett, állapotát azonban eltitkolta a környezete elől. A szülés napjának reggelén, 2000. szilveszterén rosszulléte miatt mégis orvost kellett hozzá hívni, ám a nő az ügyeletes orvosnak azt állította, hogy csupán egy tumor okozza a fájdalmait. Az orvos ezt el is fogadta, így csupán görcsoldó injekciókat adott neki. Aznap délben a nő életképes fiút szült, ám sem az asszony, sem pedig segítségére érkező anyja, a másodrendű vádlott nem látta el az újszülöttet. Az újból kihívott orvos ráadásul még ezután sem vette észre, hogy a nő gyereket szült, az akkorra már halott újszülőttet csak a mentőautóban vette észre a mentőápoló.

A Békés Megyei Bíróság első fokon újszülött megölésének bűntettében találta bűnösnek az anyát, ám őt ezért mindössze 1 év 4 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A másodrendű vádlott nagymamát segítségnyújtás halált okozó elmulasztásának bűntette miatt a bíróság 3 évre próbára bocsátotta. A gyomaendrődi orvost a halált okozó, foglalkoztatás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vád alól az első fokú bíróság felmentette. A két asszony büntetése már első fokon jogerőssé vált, ám az orvos ügye a Szegedi Ítélőtábla elé került, az ügyész ugyanis a bűnösség megállapítása érdekében fellebbezést nyújtott be.