Semmiképpen sem szeretném dramatizálni a helyzetet – fogalmazott a Népszava kérdésére Lomnici Zoltán a Legfelsőbb Bíróság és az Országos igazságszolgáltatási Tanács elnöke annak kapcsán, hogy hónapokat késhet a közösségi jog magyar nyelvű kihirdetése.

A főbíró bízik abban, hogy mindez nem okoz majd nagyobb fennakadást, hiszen hasonló probléma előfordult már az unió történetében. Mint ismert, május elsejétől az újonnan csatlakozó országok nyelvén is hivatalossá válik a közösségi jog, mégpedig azáltal, hogy az EU hivatalos közlönykiadója tematikus kötetekbe rendezve megjelenteti azt. Csakhogy – feltehetően a nyomda túlterheltsége miatt – késik ez a megjelentetés.

Lomnici Zoltán elmondta, valamennyi magyar bíróságon működik már az a számítógépes hálózat, amelyről a bírák elérhetik az alkalmazandó közösségi joganyagot. Vagyis megvan az, amivel dolgoznak. Hozzátette azt is, hogy információi szerint mindössze néhány technikai norma kihirdetése várat magára, mint például a narancstermesztésre vonatkozó közösségi szabályozás. A főbírói emiatt is abban bízik, hogy a kihirdetése csúszás nem okoz majd fennakadás a jogalkalmazásban május elseje után.