Ma hagyja jóvá az új biztosok kinevezését az Európai Parlament. A tíz taggal kibővülő, harminc fős brüsszeli Bizottság október 30-ig marad hivatalban. A testület magyar tagja Balázs Péter, aki a regionális politikát felügyeli majd francia kollégájával, az ugyancsak újonc Jacques Barrot-val közösen.

Általános brüsszeli vélemény, hogy az Európai Bizottság új tagjai alaposan felkészült, magasan képzett szakemberek, akiknek többsége kívülről-belülről ismeri az unió működését. Ketten közülük kormányuk Európa-ügyi tárcáját hagyták ott a brüsszeli bársonyszékért, ketten – köztük Balázs Péter – hazájuk EU-képviseletének éléről katapultáltak a pozícióba. A többiek külügy-, illetve pénzügyminiszterként szereztek tapasztalatokat, vagy – mint a szlovák Jan Figel – főtárgyalóként működtek közre a csatlakozási tárgyalásokon.

A “Tízek társasága” több nyelven tárgyalóképes, nem egy közülük nyugat-európai és amerikai egyetemeken tökéletesítette nyelvtudását és szakértelmét. Valamennyien félévnél hosszabb időre terveznek, arra számítva, hogy kormányuk a következő Európai Bizottságba is jelöli őket.

Bővebben:
http://www.nepszava.hu/default.asp?…