Az ügyvéd tevékenységének nagyobb teret adó jogrend meghonosítását szorgalmazza a Magyar Ügyvédek Érdekvédelmi Szervezete, amely szerint a bíráknak is lehetővé kellene tenni, hogy folyamatban levő ügyekről nyilatkozzanak.

Gulyás G. Gábor, az egyelőre kevés tagot tömörítő egyesület elnöke azt mondta: az angolszász jogrendben az ügyész és a védő benyújtja bizonyítási indítványát, bizonyít, a bíró pedig felügyeli az eljárást és végül meghozza a döntést arról, melyik bizonyíték az erősebb, “azaz nem hallgat ki, nincs prekoncepciója az anyaggal kapcsolatban”.

A Magyar Ügyvédek Érdekvédelmi Szervezete szerint így jobban körül lennének bástyázva az állampolgárok jogai. A szervezet elnöke megjegyezte, az ügyvédek felkészültek az új feladatra és várják, hogy “a képességeiket és az igazságot is jobban tükröző, megmutató új törvény keretei között dolgozzanak”.

A szervezet szorgalmazza azt is, hogy a bírák is nyilatkozhassanak folyamatban lévő ügyről. “Véleményünk szerint nem fedi a valóságot, hogy a bírók nem nyilatkozhatnak a folyamatban lévő ügyekről” – mondta Gulyás G. Gábor. Kijelentette: ezt jogszabály lehetővé teszi, és az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak (OIT) csak a belső rendelkezését kellene módosítania hozzá. “Úgy gondoljuk, ha jogállamiság, akkor a bírák is nyugodtan mondhassák el véleményüket az adott ügyről, mert a jogok őket is ugyanúgy megilletik.”