A médiatörvény módosításáról volt szó a tegnap esti Aktuálisban. Baló György vendégei Lendvai Ildikó, Pető Iván és Lentner Csaba voltak.

Az alapkérdés a következő volt: van-e esély a médiatörvény EU-konform módosítására, amennyiben a közmédium kuratóriumokban továbbra is igen rossz arányban vannak jelen az ellenzéki képviselők?
Az 1995-ös médiatörvényt záros határidőn belül módosítani kell az uniós csatlakozás jegyében. Ebben – kivételes módon – ellenzék is, kormánypárt is egyetért. Ám amennyiben a közmédium kuratóriumok összetétele, felállása nem változik meg (jelenleg ugyanis a nyolc helyre parlamenti pártok delegáltjai kerülnek, négy helyen a kormány, négyen az ellenzék képviselői osztoznak, csak míg a kormány a MIÉP-et is ellenzéknek veszi, az “igazi” ellenzéknek ez finoman szólva is hátrányos), addig az ellenzék nem hajlandó megszavazni a médiatörvény módosítását. Ez ilyen egyszerű.
Baló György összeeresztette az MSZP képviselőnőjét, Lendvai Ildikót, az SZDSZ cinikusát, Pető Ivánt, illetve a MIÉP megnevezhetetlen stílusú tagját, Lentner Csabát. Az eredmény nem is volt olyan meglepő.
Arra a kérdésre, hogy a jogharmonizációt támogatják-e, mindenki igennel válaszolt. Lentner egy kicsit tétovázott ugyan, de alapvetően e kérdésben egyetértés volt. A későbbiekben viszont már nem nagyon sikerült megtalálniuk az összhangot: a Pető-Lendvai páros csúnyán helybenhagyta a véleményével egyedülinek tűnő MIÉP-es képviselőt.

Ebet a karóhoz

Lentner ugyanis végig kitartott amellett, hogy bár változtatni kellene a kuratóriumok összetételén és arányain, de semmiképpen sem úgy, ahogy azt az ellenzékiek elképzelik. Vagyis a nyolc delegált helyett inkább kellene tizenkettő: hat kormánypárti, hat ellenzéki, osztozzanak rajta úgy, ahogy tudnak.
Lendvai erre rögtön kifejtette, hogy miért is nem jó ez így. Egyrészt azért nem, mert valamikor a múltban az MSZP az SZDSZ-szel és a MIÉP-pel (!) már aláírt egy megegyezést e kérdéskörben (akkor egyetértettek), s a Tisztelt Ház elé bocsátották szavazásra. De azóta sem történt semmi. Mert ugye a kormánypártoknak nem érdekük a változtatás. Másrészt mert a kuratóriumok összetétele a Parlament összes képviselőinek aránya szerint kellene, hogy alakuljon.

Pető elmondta, hogy szerintük az lenne a legjobb, ha nem is pártalapú lenne a delegálás, így ugyanis veszekedés, marakodás sem lenne. Civil szervezetek tagjai lennének a delegáltak. Lendvai mindeközben bőszen bólogatott. Nem így Lentner, aki szerint a magyar politikai élet és a magyar társadalom nem tart még ott, mint a nyugati, azaz nagyon is veszélyes lenne holmi civilekkel jönni, amikor kőkemény politikáról van szó. Majd úgy 20-30 év múlva. (Szívmelengető érzés azért, hogy politikusaink ennyire bíznak országunk jelenében és jövőjében, meg úgy általában magában az országban, nem?)