Juhász Ferenc honvédelmi miniszter pénteken megerősítette azt a sajtóértesülést, amely szerint a kormány titkos határozatot fogadott el a légi terror elhárításáról.

“Egy titkos kormányhatározatról (…) nem tudok nyilatkozni” – mondta a miniszter, hozzátéve: “nincs felhatalmazásom arra, hogy én erről nyilatkozzak”.

Juhász Ferenc semmiféle információt nem adott a határozat tartalmáról, s nem árulta el azt sem, mikor hozta a döntést a kabinet.

Mindössze annyit közölt, hogy ilyen határozat “minden NATO-országban van, tehát ez nem újdonság”, “ez egy közös NATO-döntés eredménye”.

“Magyarországon is lelőhető az a polgári repülőgép, amelyet terroristák támadásra akarnak használni” – írta Titkos tűzparancs című cikkében pénteken a Népszabadság. Értesülése szerint az erről szóló titkos, 3000-es kormányhatározatot a közelmúltban fogadta el a kabinet.

A lap úgy tudja: a kormányhatározat “igyekszik szabályozni, hogy milyen feltételek esetén (ha megszakad a kapcsolat a géppel, ha a pilóták nem reagálnak a jelzésekre, ha a gép eltér a kijelölt útvonaltól) áldozhatók fel a repülőgép utasai egy nagyobb katasztrófa megakadályozása érdekében”.