A kormány tanácsadó szerveként működő Országos Környezetvédelmi Tanács Kiszel Vilmost, a Göncöl Alapítvány elnökét választotta meg két évre új vezetőjének, miután Láng István akadémikus leköszönt a tisztségéről.

Az Országos Környezetvédelmi Tanács (OKT) az elkövetkező két évre Kiszel Vilmost, a Göncöl Alapítvány elnökét választotta új vezetőjének. Láng István leköszönő alapító elnököt az akadémikusok delegálták az OKT-ba. A tisztséget 2 évente rotációval töltik be.

Kiszel Vilmos a választást követő sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt két évben mintegy 1 600 jogszabályt tárgyalt az Országgyűlés, illetve a különböző tárcák. Ebből 400-500 jogszabálytervezetnek van környezeti összefüggése, ám az OKT mindössze negyvenet tárgyalt meg. “Szeretnék elérni, hogy már a jogszabályok koncepciójának kialakításakor kérjék ki véleményünket, mivel jelenleg az OKT szinte csak a törvények normaszövegét kapja kézhez, amikor már alapjaiban nem lehet azon módosítani” – tette hozzá az új elnök.

A nyolc éve megalakult tanács legfőbb feladata a jogszabálytervezetek környezeti hatásainak vizsgálata, illetve az ezzel kapcsolatos javaslattétel a tervezetek módosítására. A 22 tagú tanácsba hét-hét-hét főt delegál az ipar, a társadalom, illetve a tudomány, a 22. tag a mindenkori környezetvédelmi miniszter.

A gazdasági oldalt képviseli egyebek mellett a Magyar Villamos Művek Rt., a Mol Rt., a Chinoin, az MGYOSZ, az ÖKO-Pannon és a Hulladékfeldolgozók Országos Szövetsége. A tudomány területét akadémikusok, botanikusok és kiemelkedő, környezetvédelemmel foglalkozó tudósok alkotják. A társadalmat pedig az Energia Klub, az Emisszió Egyesület, a Szent István Egyetem, a Madártani Egyesület, a WWF Magyarország, a Humusz egyesület és a Göncöl Alapítvány képviseli.