Spanyol elnöke lesz az Európai Parlamentnek

2004.07. 7. Magyarország.hu

A spanyol Josep Borrellt jelölte az Európai Szocialisták Pártjának frakciója az Európai Parlament elnökének a következő fél évre. A szocialisták és a konzervatívok közti informális megállapodás miatt Borrell várhatóan megkapja az állást.

Az 57 éves politikus jelölése némileg meglepő, hiszen ez az első öt éve európai parlamenti képviselőként. Ráadásul egy jóval tapasztaltabb és meglehetősen nagy elismertségnek örvendő honatyát előzött meg, a walesi Terry Wynn 66 voksával szemben 117 szavazatot kapott a frakció szavazásán.

A szocialista frakció jelölése azt jelenti, hogy Josep Borrell szinte biztos lehet abban, hogy az Európai Parlament elnöke lesz a következő két és fél évben. A második legnagyobb frakciót adó szocialisták ugyanis megállapodtak a jobboldali Európai Néppárttal, hogy megosztoznak az ötéves cikluson: az első "félidőben" baloldali, a másodikban jobboldali elnök lesz.

Borrell diadala azt is jelenti, hogy az Ibériai-félsziget erősen felülreprezentált lesz az uniós intézményekben. A spanyol EP-elnök mellett várhatóan portugál lesz az Európai Bizottság elnöke (José Manuel Barroso portugál kormányfő), és szintén spanyol a kül- és biztonságpolitikai főképviselő (Javier Solana, ő eddig is ezt a posztot töltötte be).