Az alkotmánybírósági indítványok száma az idei év első felében mintegy negyven százalékkal volt magasabb a tavalyi első félévesnél. A testület várhatóan augusztusban vizsgálja a kórházprivatizációval kapcsolatos népszavazási kezdeményezést.

Az Alkotmánybíróságra (AB) beadott indítványok száma a 2003 első félévi 525-ről ez év júniusának végéig 729-re emelkedett. Az eredetileg 11 tagú, de jelenleg kilenc fővel működő testület növelte tevékenységének intenzitását is, így a döntések száma a tavalyi 155-ről 187-re emelkedett.

Holló András elnök az idei első félév fontosabb, soron kívüli elbírálást igénylő döntései közül kiemelte a legfőbb ügyész interpellálhatóságával, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének átszervezésével, a büntető törvénykönyv gyűlöletbeszédre vonatkozó passzusával és a parlament létszámának csökkentésére vonatkozó népszavazással kapcsolatos határozatokat, illetve végzéseket.

Rendes eljárásban határozott az Alkotmánybíróság idén többek között a kismamák jövedelempótlékáról, és a rendőrségi törvény lőfegyverhasználatra, illetve személyi szabadság korlátozására vonatkozó rendelkezéseiről. Az Alkotmánybíróság a nyári szünet utáni első ülésén, augusztusban vizsgálja a kórházprivatizáció ügyében országgyűlési határozattal jóváhagyott népszavazási kezdeményezés, illetve ahhoz kapcsolódóan a külföldön tartózkodók választójogának gyakorlására vonatkozó szabályok alkotmányosságának kérdését.

Holló András elmondta, hogy terveik szerint ez év második félévében döntés születhet többek között a médiatörvényre vonatkozó 1996-os indítványról, a polgári peres felülvizsgálati kérelem feltételeiről, illetve a rendőrségi törvénynek a rendőri eljárás nyilvánosságára, valamint az eljárás alá vontak személyes adatainak kezelésére vonatkozó rendelkezéseiről. A Hende Csaba által jegyzett drogtörvénnyel kapcsolatos igen terjedelmes, összetett indítványról is még ez évben szeretnének határozni.

Holló András rámutatott, hogy az eredetileg 11 tagú, de immár 9 főre csökkent Alkotmánybíróság megfeszített munkát végez, hogy eleget tegyen feladatainak. Hozzátette, hogy az új alkotmánybírák megválasztása érdekében mást nem tehet, mint hogy újra és újra megfogalmazza a jelenlegi helyzetből fakadó problémákat.