A Gazdasági Versenyhivatal ágazati vizsgálatot indított a jelzálogfedezetű lakáshitelezésről. A fogyasztói panaszok szerint a bankok túlbiztosítják a felvett hiteleket, és biztonsági szempontok miatt irreálisan alacsonyan állapítják meg a hitelbiztosítási értéket.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) július 9-én ágazati vizsgálatot indított a jelzálogfedezetű lakáshitelekkel kapcsolatban, amelyben a feltételek, kondíciók, költségek, hitelbírálat, értékbecslés, vételi opció, ügyfél-tájékoztatás gyakorlatát tanulmányozza. A hivatal közleményéből kiderül, hogy a hitelfelvevők a hitelezéssel kapcsolatos információkat nem teljes egészében és nem a megfelelő időben ismerhetik meg, a bankok túlbiztosítják a hiteleket, ez pedig felveti a verseny korlátozottságának gyanúját. Megvizsgálják az ingatlanok értékbecslésének, a jelzálogjog és a vételi opció alkalmazásának gyakorlatát is. Az ágazati vizsgálat nem konkrét vállalkozások ellen irányul, célja a piaci folyamatok átfogó megismerése és értékelése. A vizsgálat során a GVH 41 hitelintézettől kér információkat, véleményeket, majd elemzi azokat. A vizsgálat első eredményei 2004 decemberében várhatóak.

A vizsgálat előzménye, hogy Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa panaszosok bejelentései alapján májusban megállapította: a bankok biztonságának eltúlzott és egyoldalú fokozása – az irreálisan alacsony hitelbiztosítéki érték megállapításával, többszörös biztosítékok kikötésével – veszélyezteti az ügyfelek tulajdonhoz való jogát. A biztos szerint sérti az ügyfelek tulajdonhoz fűződő alapjogát, amikor a bankok a jelzálogjog és vételi jog együttes együttes kikötése mellett adnak hitelt, és visszásságot okoz az is, amikor a rendkívül alacsonyan meghatározott hitelbiztosítéki érték egyben az adásvételi szerződésben kikötött vételár is.

Az ombudsman szerint a vizsgált esetek egy részében a bank nem tájékoztatta ügyfelét a vételi jogról. A kifogásolt gyakorlatot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) nem ellenőrzi, és nem tesz lépéseket annak érdekében, hogy a bankok ügyfeleinek alkotmányos jogai, érdekei ne csorbuljanak. Lenkovics jelentésében kifejtette azt is: a GVH-nak tisztáznia kell, hogy a pénzintézetek – egyedül vagy közösen – erőfölényes helyzetben vannak-e. Az ombudsman szerint azt is vizsgálatnak kell tisztáznia, hogy egyes bankok nem kötöttek-e egymással versenyt korlátozó megállapodást.

A jelzáloghitelezésben érintett piaci szereplők az ombudsman jelentésére reagálva hangsúlyozták: a bankok felelősek a náluk elhelyezett megtakarításokért, ezért az ingatlanok értékének megállapításakor szem előtt kell tartaniuk, hogy a jelzáloglevelek mögött mindenkor megfelelő fedezet legyen. A hivatalnak ez a harmadik ágazati vizsgálata, az első ilyen eljárást a GVH a mobiltelefon szektorban folytatta le, a 2001 májusában indult vizsgálat 2002 novemberében ért véget, eredményeit a hivatal jelentésben tárta a nyilvánosság elé. A második ágazati vizsgálat jelenleg is folyik a villamosenergia-iparban.