A jövőben a cserbenhagyás vagy a segítségnyújtás elmulasztása önmagában nem lehet ok a jogosítvány helyszíni elvételére. A forgalmit sem vonhatják be azonnal a rendőrök, ha lejárt a zöldkártya vagy nem írták át a gépjárművet az új tulajdonos nevére.

Július elsején módosult a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló belügyi rendelet. Ennek értelmében a jövőben a rendőrök a helyszínen csak akkor vehetik el a jogosítványt, ha a járművezető azzal gyanúsítható, hogy egy balesetnél maradandó sérülést vagy halált okozott, szeszes italtól befolyásolva (véralkohol-tartalom 0,81-től) ült volán mögé, a vezetéstől el van tiltva, vagy a gyanú szerint a vezetői engedélyt meghamisították.

Korábban a rendőrök akkor is azonnal bevonhatták a jogosítványt, ha egy sofőr cserbenhagyás, segítségnyújtás elmulasztása, közúti veszélyeztetés vagy a járművezetés tiltott átengedése bűncselekményt követte el, vagy ha a jármű biztonságos vezetésére “nyilvánvalóan képtelen állapotban” volt. A jogszabály szerint a helyszínen akkor is elvették a vezetői engedélyt, ha annak érvényessége több mint három hónapja lejárt, vagy rongálódása miatt olvashatatlan volt.

Jámbor István alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársa a Magyarország.hu érdeklődésére közölte: attól függetlenül, hogy a jogosítványt a helyszínen nem vették el, megindul a szabálysértési vagy büntetőjogi eljárás, melynek végeztével dönthetnek arról, hogy bevonják a vezetői engedélyt. Véleménye szerint egy azonnali szankció lehetőségének azonban jóval nagyobb visszatartó ereje van.

Számos országban készült tanulmány szerint a vezetői engedély megtartása érdekében a sofőrök sokkal több mindenre képesek. Adott esetben például inkább kifizetnének százezer forint bírságot, csak a jogosítványuk maradjon meg. Jámbor István elmondása szerint Magyarországon az esetek nem egy elhanyagolható részében a szabálysértési hatóság vagy a bíróság másodfokon egyéni kérelem alapján – például ha a jogosítvány a sofőr megélhetését biztosítja – úgy dönt, hogy magasabb büntetés mellett nem vonja be a vezetői engedélyt. Az alezredes hangsúlyozta: a büntetőpontrendszer éppen ezért lehet hatékony, hiszen akkor nincs meg az a lehetőség, hogy a szabálytalankodók a büntetés befizetésével mentesülnek a következmények alól.

A jogszabály módosítása szerint ezentúl a helyszínen nem vonható be a forgalmi engedély, ha az autó nem rendelkezik érvényes zöldkártyával, a járművet nem íratták át az új tulajdonos nevére, illetve az autóra jogosulatlanul megkülönböztető vagy figyelmeztető jelzést szereltek. Továbbra is elveszik azonban a forgalmit, ha a sofőr a helyszínen nem tudja igazolni a kötelező felelősségbiztosításának befizetését, vagy a forgalmi engedély lejárt. Új elemként lép be a jogszabályba, hogy akkor is bevonják az engedélyt, ha az új, uniós rendszámmal rendelkező gépjárművön nincs regisztrációs matrica, vagy azt a sofőr nem tudja a helyszínen bemutatni, s a matrica utángyártására vagy egyedi gyártására vonatkozó kérelemmel sem rendelkezik az illető.