Kiss Péter és Gyurcsány Ferenc a két kormányfőjelölt

2004.08.23. Magyarország.hu

Kiss Péter kancelláriaminiszter vagy Gyurcsány Ferenc lemondott gyermek-, ifjúsági és sportminiszter lehet az új miniszterelnök, miután ezt a két politikust támogatta a szocialista párt választmányának többsége. A végleges döntés szerdán születik meg.

Szombaton döntött az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja, elnöksége és országos választmánya arról, kit jelöljön a párt a távozó Medgyessy Péter helyére új kormányfőnek. Korábban bejelentették : a két koalíciós párt közös jelöltet állít úgy, hogy az SZDSZ a hétfői frakcióülésén nyilvánít véleményt a szocialisták jelöltjéről vagy jelöltjeiről. A szocialista képviselőcsoport szombati szimpátiaszavazásán mindhárom jelölt - Kiss Péter és Gyurcsány Ferenc mellett Veres János, a pénzügyi tárca politikai államtitkára - elnyerte a képviselők támogatását. A frakcióülésen Kiss Péter 90, Veres János 80, Gyurcsány Ferenc pedig 73 voksot kapott.

A párt országos választmánya szombati, éjszakába nyúló ülésén végül két jelöltnek szavazott bizalmat. Kiss Péter 103, Gyurcsány Ferenc 99, Veres János 31 támogató voksot kapott a testülettől, így a szavazatok többségét megszerző Kiss Péter és Gyurcsány Ferenc lett a párt két kormányfőjelöltje. Kettejük közül az MSZP szerdai rendkívüli kongresszusán választják a leendő miniszterelnököt, bár a kongresszusi küldöttek egyharmadának a támogatásával más politikusok is jelöltté válhatnak. A szavazást követően Kovács László pártelnök közölte, hogy hétfőn kezdenek egyeztetést az SZDSZ-szel a kormányprogram tartalmi kérdéseiről.

A pártelnök és Jánosi György, a választmány elnöke elmondta, hogy a majdani új miniszterelnök szabadon dönthet kormánya összetételéről. A koalíciós pártok tesznek majd személyi jelölést a nekik járó posztokra, amelyek alapján a kormányfő határoz. A pártelnök a kormányprogramot illetően kitért arra, hogy át kell tekinteni, mi valósult meg annak ígéreteiből, mi az, ami egyelőre nem, de végrehajtható, illetve azt is közölni kell a választókkal, hogy melyek azok a pontok, amelyek pénz-, vagy időhiány miatt nem teljesíthetőek. Az új miniszterelnök kormányprogramjának várható kereteként a politikus az Európai Unió által jóváhagyott konvergencia-jelentést nevezte meg Kovács László.

A szombati választmányi ülésről távozó Baja Ferenc államtitkár újságíróknak nyilatkozva "rendkívüli, de nem drámai, megoldható helyzetnek" nevezte a történteket. Értékelése szerint az új miniszterelnöknek kell kijelölnie a kormányprogram folytatását és a szükséges korrigálásokat, amelyekkel kapcsolatban a választók a ciklus negyedik évében adják meg a bizalmat, vagy visszavonják azt.