Rendkívüli ülést tart augusztus 27-én a Parlament, az ülésen leteszik az esküt az EP-képviselők helyére jelölt honatyák, tárgyalnak a standolásra vonatkozó jogszabályról és a jövedéki adóról szóló törvény módosításáról is.

Ahhoz, hogy a konstruktív bizalmatlansági indítványról szeptember 6-án szavazni lehessen, a koalíciós pártoknak leghamarabb augusztus 27-én, legkésőbb pedig szeptember 4-én, azaz az ülés előtt három nappal kell ezt kezdeményezni – mondta el Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a házbizottság keddi ülése után. Ha az MSZP és az SZDSZ benyújtja indítványát, akkor rendkívüli házbizottsági ülést kezdeményez az ezzel kapcsolatos “forgatókönyv” megvitatására.

Az augusztus 27-i rendkívüli ülés az Interparlamentáris Unió (IPU) nemzeti csoportjának ülésével kezdődik. Miután Fazakas Szabolcs az Európai Parlament képviselőjévé vált, IPU-elnöki tisztsége megszűnt, helyére a szociálisták Hárs Gábort jelölik. Ezután leteszi az esküt az a 11 képviselő, akiket az EP-képviselővé választott, korábban listáról a parlamentbe került képviselők helyére jelöltek a frakciók.

A jövedéki adóról szóló törvény módosításához a Fidesz, valamint a kormány is benyújtott egy javaslatot. Az úgynevezett standolást érintő változtatás esetében kompromisszumos megoldásként a Fidesz javaslatának házszabálytól eltérő tárgyalását támogatják a frakciók, amelyhez módosításként nyújtják be a kormány javaslatában szereplő kiegészítéseket.

Megérkezett az Országos Választási Bizottságtól az a népszavazási kezdeményezés, amelyet a Magyarok Világszövetsége javasolt a kettős állampolgárság kérdésében. Ezzel kapcsolatban az alkotmányügyi bizottság elkészíti az előterjesztését.

A Fidesz ezen kívül a tankönyvpiaci törvény módosítására nyújtott át a házbizottsági ülésen napirend-kiegészítési javaslatot a pénteki napra, ennek napirendre vételéről a Ház az ülésen dönt majd – közölte az Országgyűlés elnöke.