A köztartozás-mentesség az egyik szigorú feltétele annak, hogy a pályázó uniós támogatást kapjon. A megfelelő igazolásokat legkésőbb a támogatási szerződés megkötésénél be kell mutatni az irányító hatóságnak.

A pályázati jogosultsági kritérium szerint nem adható támogatás annak, akinek 60 napot meghaladó lejárt adótartozása, illetve adók módjára behajtható köztartozása van az állam vagy az önkormányzatok felé. Célszerű tehát az APEH-es, VPOP-s és önkormányzati igazolást már a pályázati dokumentációhoz csatolni, még ha a legtöbb esetben ez nem is előírás, tanácsolják a szakértők.

Az elvárás ugyanis általában az, hogy csak a támogatási szerződéshez kell csatolni ezeket a dokumentumokat – mondta el lapunknak Makai Attila, az Aditus Kft. tanácsadója. Egyúttal pedig felhívta a figyelmet arra, hogy később ezeket az igazolásokat újra be kell szerezni, mert a pályázat benyújtása és a szerződés megkötése között 60 napnál több idő telik el. Ráadásul a köztartozás-mentesség kritériuma nemcsak a pályázat fő kedvezményezettjére, hanem a támogatásban részesülő partnerekre (konzorciumi tagokra is) vonatkozik.

További részletek:
http://www.vg.hu/index3.php?…