A brit jogászoknak egyre gyakrabban okoz gondot az elektronikus bizonyítékok kezelése. Miközben az Egyesült Államokban a problémát már évekkel ezelőtt megoldották, itthon még fel sem merült a kérdés.

Bár a cégek már évek óta rengeteg elektronikus adattal dolgoznak, a brit bíróságok csak mostanában kezdenek találkozni az új típusú adathordozók jelentette gondokkal. A perek ugyanis jellemzően ötéves csúszásban vannak, vagyis a bíróságok elé általában olyan ügyek kerülnek, amelyek gyökerei azokba az időkbe nyúlnak vissza, amikor az üzleti életben még nem játszottak olyan komoly szerepet az elektronikus szövegek, mint manapság. A Financial Times szerint főként a gazdasági ügyekben okoz gondot a nagy mennyiségű elektronikus anyag áttekintése, megőrzése és ke-zelése.

Az Egyesült Királyságban egyelőre nincsenek irányelvek például arra, hogy a különböző elektronikus adatokat és iratokat hogyan és meddig kell megőrizni, ki tekinthet azokba bele, s milyen indokkal rendelhető el a különböző állományok átvizsgálása.

A bizonyítási eljárás során elvileg mindkét peres félnek lehetősége van saját bizonyítékainak bemutatására, ám nem világos, ki és miként keresgélhet egy céges adatbázisban. Emellett elvileg lehetséges volna egy-egy gyanúsnak minősített elektronikus adathalmaz teljes átfésülése, ám ez rendkívül költséges, míg a véletlenszerű mintavétel a mai technológiai színvonal mellett igencsak komolytalan elképzelés.

Még nem tisztázott, meddig kell egy cégnek elektronikus adatait megőrizni (például, ha per indul ellene), illetve pontosan milyen állományok archiválására kötelezhető, s kinek van joga letörölt vagy módosított fájlok után kutatni. Ráadásul bizonyos állományok a normál működés során is módosulnak, s utólag igencsak nehéz eldönteni, hogy ki és milyen okokból távolított el valamilyen adatot.

További részletek:
http://www.vg.hu/index3.php?…