A Legfelsőbb Bíróság (LB) büntetőkollégiumának vezetője jogegységi eljárást kezdeményezett “az ítélkezés továbbfejlesztéséért”. Az ügyben várhatóan hétfőn dönt az LB.

A kollégiumvezető bíró azt javasolja, ne csak az állami tulajdonú vállalatok képviselői lehessenek pótmagánvádlók, ha az ügyész megszünteti az eljárást, de ítéletet kérhessen a bíróságtól az állam érintett hivatala, így az adóhivatal is.

A legfőbb ügyész tavasszal még maga kért jogegységi eljárást az LB-től az államot megkárosító bűncselekmények ügyében. Azt kívánta, adjanak általános, kötelező eligazítást a bíróságoknak az egy éve hatályos büntetőeljárási törvény értelmezéséről. Ez vezette be a pótmagánvádat. Polt Péter azonban később visszavonta kezdeményezését. Ezt annak tulajdonították, hogy a tárgyalás alapján a legfőbb ügyész úgy láthatta, nem az ő álláspontja érvényesülne a jogegységi döntésben.

A bíróság és az ügyészség abban egyetért, hogy az új büntetőeljárási törvény szerint a sértett bírósághoz fordulhat – pótmagánvádló lehet –, ha az ügyészség megszünteti az eljárást, s nem emel vádat. Sértett természetesen nemcsak magánszemély és magáncég lehet, hanem az állam is. Bárki, akinek jogát vagy jogos érdekét a bűncselekmény sérti.

Bővebben:
http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?…