Nicolas Sarkozy francia pénzügyminiszter közép-európai körútra készül a francia Libération szerint, hogy meggyőzze javaslatáról az új EU-tagországokat. Sarkozy indítványát – amely szerint meg kellene vonni az uniós támogatást azon új tagországoktól, amelyek a társasági adó alacsonyan tartásával ösztönzik befektetők áttelepülését – egyelőre csak Olaszország támogatja.

A francia pénzügyminiszter szombaton bejelentette, hogy mind a 24 tagországbeli kollegájának írni fog, és a közép-európaiakat meg is látogatja, hogy elmagyarázza, mire is gondol pontosan. Ennek oka, hogy 2006-ig el kell készíteni a huszönötök 2007-től 2013-ig tartó költségvetését, így meg kell határozni a regionális támogatások mértékét és feltételeit.

A napilap megjegyzi, hogy ha Kelet-Európa visszautasítja a francia kéréseket, Franciaország könnyen blokkolhatja a támogatásokat, hiszen a pénzügyi kérdésekről egyhangú döntés szükséges az Európai Unióban.

Mivel a régi 15 tagországban 31 százalékos az átlagos társasági adó a 10 újonnan csatlakozók 21 százalékához képest, Sarkozy úgynevezett lépcsős megoldást javasol: “Ha egy ország az uniós átlagot tartja, minden strukturális alapra jogosult. Ha 0 százalékos az adó, nem jár semmi a strukturális alapokból.” A büntetés az átlaghoz való eltérés szerint módosulna. Ezzel elkerülhető lenne, hogy az írek példája megismétlődjön, akik agresszív pénzügyi politika mellett profitáltak az európai “mannából” a francia miniszter szerint.

A napilap gazdasági szakírói sem értenek egyet a pénzügyminiszter javaslatával: úgy vélik, hogy a munkabér színvonala sokkal inkább meghatározó a befektetők áttelepülésében, hiszen az új tagországok többségében a szakképzett munkaerő fizetése ötöde a nyugat-európainak.